Putte i parken om regnhotet: "Väder kan vi inte styra över"

Festivaltorsdagen ser ut att bjuda på regn. SMHI bedömer prognosen som säker, så här dagen före. "Jag håller tummarna för att de har fel", säger Emelie Fredriksson, projektledare på Putte i parken.

Rix FM festival brukar dra stor publik under Putte i parken. Den här bilden är från i fjol.

Rix FM festival brukar dra stor publik under Putte i parken. Den här bilden är från i fjol.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2024-07-10 13:18

Regn – från morgon till kväll.

Så ser prognosen ut för torsdag. Det säger meteorologen Lisa Frost till Norrbottens-Kuriren vid lunchtid på onsdagen. Just nu har delar av södra Sverige gul varning för skyfallsliknande regn. 

Det är det regnområdet som kommer röra sig norrut, med inslag av åska.

– Det är regn på ingång för er del i morgon. Det drar in tidigt i morgon bitti. I nuläget ser det ut som stora regnmängder, lokalt kan det komma 15-20 millimeter, om inte ännu mer, säger Lisa Frost.

undefined
"Det är inte såna mängder att det skulle bli varningsnivå som det ser ut i nuläget", Lisa Frost är meteorolog SMHI om regnet som drar in över Luleå på torsdagen som rekommenderar regnponcho och gummistövlar för den som ska ut i vädret.

Syns det någon lucka i regnandet under eftermiddagen och kvällen?

– Det ser fortsatt ut som att det är regn. I stort sett ihållande regn hela dagen. Det drar inte bort förrän sent natten mot fredag. Möjligen att det kan lätta och bli lite mindre i intensitet. Men i prognosen är det ganska stora mängder som ska komma.

Hur säker är prognosen?

– Nu är det bara ett dygn framåt så jag skulle säga att den är säker.

Kan det bli aktuellt med vädervarningar för Luleås del?

– Inte som det ser ut. Men det följs upp, vi har en varningsvakt som tittar på den senaste prognosen, säger Lisa Frost.

undefined
Jacqline uppträder i Luleå på torsdagen, som en del av Putte i parken.

På torsdag kväll är det Rix FM festival under Putte i parken i centrala Luleå. På scen står bland andra Darin, Eagle eyecherry, Cazzi opeia och Jacqline.

Projektledaren Emelie Fredriksson säger att de följer väderprognoserna.

– Jag håller tummarna för att de har fel. Det har de haft förut, så det är det jag hoppas på. Däremot ser det ut att bli toppenväder fredag och lördag.

undefined
"Oavsett väder är vi supertaggade inför helgen", säger Emelie Fredriksson, projektledare på Putte i parken. Hon hoppas SMHI har fel om torsdagen, och säger att fredag och lördag ser bättre ut solmässigt.

Hur tar ni höjd för regnet?

– Jag vet inte, väder kan vi inte styra över. Vi får göra det bästa av situationen. Oavsett väder är vi supertaggade inför helgen. Det känns som att det kommer bli en toppenfestival. Sedan har vi våra serveringstält, som man kan gå in i om det regnar alldeles för mycket, säger Fredriksson.

Festivalen rekommenderar regnponcho istället för paraply för den som tänker sig stå i publikhavet framför scenen, ur säkerhetssynpunkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!