Putte i parken 2024 – kan bli sista året: "Ska utvärdera"

Nästa vecka är det dags för den tredje upplagan av stadsfestivalen Putte i parken – som kan vara den sista. Festivalens framtid är oviss men Emelie Fredriksson, projektledare för Putte i parken, öser beröm över Luleå som arrangemangsstad. "Vi tycker att det är fantastiskt att göra festival i Luleå".

Putte i parken är den tredje upplagan av stadsfestivalen.

Putte i parken är den tredje upplagan av stadsfestivalen.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2024-07-05 11:00

Nästa vecka är det dags för årets stadsfestival i Luleå och redan till helgen påbörjas förberedelserna när bland annat vägarna i centrum ska stängas av. Emelie Fredriksson, projektledare för Putte i parken, berättar att de använt erfarenheterna från de första två åren till att göra Putte i parken 2024 till den bästa upplagan hittills.

– Vi har börjat få bra rutin på det här nu och har skapat en hel del kontakter där uppe, så vi är superpeppade på att komma tillbaka till Luleå, säger Emelie Fredriksson.

undefined
"Första året hade vi namnet ”Putte i parken” emot oss. Alla var jättearga på namnet men nu vet Luleåborna vad det är för något. En festival som riktar sig till alla åldrar", säger projektledaren Emelie Fredriksson.

En av aspekterna som ändrats till i år är serveringen. Serveringstältet som stått på Skeppsbrogatan tas bort och istället ska serveringarna utanför Kulturens hus utökas. 

– Då blir området mer kompakt. Folk vill också vara nära den stora scenen så då valde vi att lägga resurserna där. Vi ska fortfarande ha livemusik i båda tälten eftersom det varit efterfrågat och omtyckt, säger Fredriksson.

undefined
Bodenbandet Oklart och Stefan Berggren & Grand Jam står för livemusiken i serveringstälten.

Precis som tidigare år ska Axels tivoli rodda upp längs Bodenvägen och den stora scenen placeras på parkeringen i Norra hamn. Några av de största namnen från årets uppställning artister är Luleåprofilen Hurula och EPA-dunk ikonerna Sofie Svensson & Dom Där. 

– Jag tycker att artistprogrammet är brett och kan locka många. Jag själv ser mycket fram emot Hurulas spelning på lördagen. Jag tror att det kommer bli höjdpunkten på festivalsommaren för vår del. Jag hoppas innerligt att vi får samma stämning som på Movits förra året, säger Fredriksson.

Putte i parken 2024 inleds på torsdagskvällen med Rix FM festival, där några av Sveriges största artister kommer att uppträda.

– Det är jättekul att de kommer med den uppsättningen som de har i år. Det är riktigt lyxigt att få se en gratiskonsert med Darin och Viktor Leksell bland andra, säger Fredriksson.

undefined
Rix FM festival lockade storpublik förra sommaren.

Putte i parken 2024 blir som sagt den tredje upplagan av gratisfestivalen. Det kan också bli den sista. Enligt gällande avtal har arrangörerna möjlighet att köra ett år till, men ännu är inget beslut fattat. 

– Vi tycker att det är fantastiskt att göra festival i Luleå. Området är ju oslagbart, mitt i stan och precis vid vattnet, så vi är jättepeppade på att göra ett år till. Men vi får se. Vi ska göra en utvärdering tillsammans med Luleå kommun efter sommaren, säger Fredriksson. 

undefined
"Vi håller tummarna för bra väder så att vi får en kanonfestival", säger Emelie Fredriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!