Presschefen: "Drygt 80 journalister på plats i Luleå"

Drygt 80 ackrediterade journalister från hela världen medverkar under veckans hårt bevakade EU-toppmöte. "Vi ser gärna att de internationella medierna skriver mycket om Luleå som stad", säger presschef Erik Wirkensjö.

Pressuppbådet är stort under TTC-mötet i Luleå under tisdag och onsdag, med cirka 80 ackrediterade journalister. "Nyhetsbyråer som Reuters, AFP, AP med flera finns i Luleå, även många internationella tidningar som Financial Times, Washington Post, Wall Street Journal, Politico och flera andra", säger presschef Erik Wirkensjö.

Pressuppbådet är stort under TTC-mötet i Luleå under tisdag och onsdag, med cirka 80 ackrediterade journalister. "Nyhetsbyråer som Reuters, AFP, AP med flera finns i Luleå, även många internationella tidningar som Financial Times, Washington Post, Wall Street Journal, Politico och flera andra", säger presschef Erik Wirkensjö.

Foto: Arkiv

Luleå2023-05-30 14:00

Wirkensjö är ansvarig presschef under det svenska EU-ordförandeskapet och styr upp pressuppbådet vid TTC-mötet i Luleå.

– Vi har över 80 ackrediterade till toppmötet, en stor blandning av både svenska och utländska journalister. 

Merparten av de större svenska medierna finns representerade men även tunga internationella redaktioner.

– Nyhetsbyråer som Reuters, AFP, AP med flera finns i Luleå, även många internationella tidningar som Financial Times, Washington Post, Wall Street Journal, Politico och flera andra. 

undefined
"Det här är en Sverigefrämjande insats och vi ser gärna att de internationella medierna skriver mycket om Luleå som stad, precis som om Hybrit-projektet som en del i den större teknikutvecklingen nu", säger Erik Wirkensjö, presschef under det svenska ordförandeskapet i EU.

När det gäller journalistiska vinklar och fokus hoppas Erik Wirkensjö att mediebevakningen knyter an till de olika teman som minister Johan Forssell pekade på tidigare – den tekniska utvecklingen kring hett omdebatterade AI, den transatlantiska färdplanen rörande 6G-tekniken och utformandet av ett mer kompatibelt arbetsprogram när det gäller hållbar handel mellan EU och USA.

– Vi hoppas på en bra rapportering kring vad diskussionerna under mötet handlar om.

Men han ser också ett stort marknadsföringsvärde för Sverige som nation, liksom för Luleå och Norrbotten som destinationer.

– Det här är en Sverigefrämjande insats och vi ser gärna att de internationella medierna skriver mycket om Luleå som stad, precis som om Hybrit-projektet som en del i den större teknikutvecklingen nu. 

Han lyfter andra viktiga punkter på programmet, som onsdagens företagsutställning med ett tiotal storföretag, som Stora Enso, Sunpine, Swedish Space Corporation, Talga, ABB och Scania. 

SSAB, LKAB och Vattenfall medverkar med en gemensam Hybrit-monter.

– Svensk Näringsliv anordnar utställningen och då kan pressen medverka också.

undefined
USA:s utrikesminister Antony Blinken träffar statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) för att diskutera bland annat Sveriges ansökan till Nato under tisdag kväll.

Under tisdag kväll sker samtidigt ett bilateralt toppmöte mellan Sverige och USA på F 21, när USA:s utrikesminister Antony Blinken träffar statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) för att diskutera bland annat Sveriges ansökan till Nato. 

Erik Wirkensjö tror dock inte att Nato-frågan överskuggar övriga viktiga frågor medialt under TTC-mötet.

– Nej, frågorna som rör den digitala utvecklingen, handeln och konkurrenskraften har blivit väldigt viktiga och många av de medier som är här fokuserar mycket på dem. Sen sker mötet mellan Sverige och USA separat, så presskonferensen i kväll står utanför TTC-programmet.

Det tidigare toppmötet i Kiruna, som inledde Sveriges ordförandeskap i slutet av januari, var betydligt större till omfattningen samtidigt som utrikeshandelsminister Johan Forssell tidigare har beskrivit att TTC-möte är ”det viktigaste” som sker under ordförandeskapet.

– I Kiruna deltog hela regeringen med alla ministrar närvarande och 26 kommissionärer, så antalet ”högnivå”-gäster var betydligt fler där, medan TTC-mötet är ett väldigt viktigt utifrån minister Johan Forssells portfölj, säger Wirkensjö.

undefined
"Vi började i Kiruna och slutar nu i Luleå, så det som sker i norr har varit som en röd tråd under hela det svenska ordförandeskapet, vad gäller konkurrenskraftfrågor och nyindustrialiseringen. Det är verkligen något att visa upp både för USA och för övriga EU", säger presschef Erik Wirkensjö.

Han betonar att regeringen är glada över att TTC-mötet sker just i Luleå. 

– Vi började i Kiruna och slutar nu i Luleå, så det som sker i norr har varit som en röd tråd under hela det svenska ordförandeskapet, vad gäller konkurrenskraftfrågor och nyindustrialiseringen. Det är verkligen något att visa upp både för USA och för övriga EU, säger presschef Erik Wirkensjö på plats i TTC-mötets mediecenter.

Medier på plats

Bland de cirka 80 ackrediterade journalister finns representanter från bland annat följande internationella redaktioner:

Bloomberg News, italienska tv-bolaget RAI, tyska Der Spiegel, ARD German Radio & TV, Financial Times, Wall Street Journal, Politico och Washington Post, liksom nyhetsbyråerna Reuters, ATP och AP.

De svenska ackrediterade journalisterna kommer från bland annat SVT, TV4, SR Ekot, TT, Dagens Industri, Affärsvärlden och flera andra. 

Källa: Norr Media

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!