Förberedelserna har pågått under lång tid och sekretessen är stor kring EU-mötet i Kiruna den 12-13 januari. Sekretessen omfattar programmet, vad politikerna kommer att få se, samt var möten ska hållas.
– Samordningen sker genom statsrådberedningen för det är de som är värd för själva mötet. I dagsläget får vi inte säga mer än vad som står på regeringens hemsida, säger kommundirektören i Kiruna, Johan Bergstad.
Det är det första officiella mötet på svensk mark efter att Sverige påbörjat ordförandeskapet. EU-politiker finns på plats, men också regeringen och Hans majestät konungen, Carl XVI Gustaf, samt internationell press. Det är första gången som ett liknande möte sker utanför storstadsregioner och förberedelserna har pågått under lång tid.
– Totalt är det ett femtiotal politiker från EU-kommissionen plus regeringen. Traditionellt sett sker det i det tillträdande landets huvudstad så det är ganska unikt att man valt att lägga mötet utanför huvudstaden, vilket glädjer oss storligen. Utöver politikerna så kommer också ungefär 70 journalister. Det blir totalt runt 120 personer, säger Johan Bergstad, kommundirektör i Kiruna.
Det är ju en pågående stadsflytt med få hotellresurser så hur ska de bo?
– Vi går inte in på några detaljer om platser överhuvudtaget, säger Johan Bergstad.
Hur ser säkerhetsaspekten ut när det är ett arrangemang utanför storstad och med tanke på omvärldsproblemen som råder?
– Kommunens uppdrag är att se till att våra medborgare inte hamnar i kläm. Det kommer inte att märkas jättemycket ute i samhället att vi har Europas ledning i staden. Det kommunen gör ur säkerhetssynpunkt är i samverkan med regionen är att se till att vi har redo en sjukvårdsberedskap. Vi ser till att det finns snöröjning så att de kan flyttas mellan platser och sådant.
Från Säpo:s sida svarar presstjänsten i ett mailsvar rörande säkerheten: "Generellt kan sägas att Säkerhetspolisen ansvarar för personskyddet av medlemmar av den centrala statsledningen samt andra länders stats- och regeringschefer vid besök i Sverige. Säkerhetspolisen ansvarar för närskyddet och polismyndigheten för fjärrskyddet. På ett generellt plan kan sägas att Säkerhetspolisens insatser dimensioneras utifrån skyddsvärde, hotbild och sårbarheter."