Renovering av rättscentrum i Luleå

Den gigantiskt stora byggnaden som i folkmun heter Rättscentrum är återigen inplastat. På två våningsplan i polisens del av huset har man upptäckt mögel.

Delen som inrymmer Luleå tingsrätt och Förvaltningsrätten är under renovering.

Delen som inrymmer Luleå tingsrätt och Förvaltningsrätten är under renovering.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå2022-08-15 19:00

Sedan en tid tillbaka bedrivs ett stort renoveringsarbete i Rättscentrum, även kallad kvarteret Lejonet, i centrala Luleå. I dag är själva domstolsdelen där Luleå tingsrätt, förvaltningsrätten samt Kriminalvården och Kronofogden är inhysta helt omgärdat av byggställningar och täckväv.

Tanken är att hela fastigheten ska genomgå en viss reparation och renovering. Rättscentrum innehåller bland annat tingsrätten och förvaltningsrätten, Kronofogden, Kriminalvården, Polisen och Åklagarkammaren. Huset invigdes 1976 och är ombyggt och renoverat i olika etapper. Huset har också haft olika ägare genom åren. 

Nu ägs fastigheten av Specialfastigheter. Bolaget, som ägs av svenska staten, har en egen nisch. Det handlar om säkerhetsfastigheter där hyresgästar som bedriver sitt dagliga arbete i allt från ungdomshem och fängelser till domstolsbyggnader och polisfastigheter, alltså speciella verksamheter, som ställer höga krav på sina lokalerna.

– Byggnaden ska få en ny, modernare fasad och installationer såsom el, ventilation och VVS ska moderniseras. Fastigheten ska bli ett modernt och attraktivt kontorshus att arbeta och verka i och projektet har högt satta miljömål. Projektet är indelat i etapper och pågår under flera år, svarar Hanna Jansson, kommunikationschef på Specialfastigheter i ett mejl.

Hon skriver också att kvarteret Lejonet är en bevarandevärd byggnad, det vill säga att den klassas av kommunen som en kulturhistoriskt intressant byggnad och att Specialfastigheters anlitade arkitekt har tillsammans med kommunen tagit fram en gestaltning som behåller byggnadens uttryck från 70-talet men med en mer modern gestaltning när fasadarbetet är klart. 

Bakom plasten som syns just nu pågår fasadbytet.

Mikael Rova, polisen i Luleå, säger att ett 50-tal poliser redan har flyttat ut från fastigheten.

– Det handlar inte om att det finns mögel i mellanväggarna utan mer att vi är enormt trångbodda. Ventilationen är dock det stora problemet, säger han.

Han ser fram emot att få ventilationen, el och avlopp moderniserat. Han tror att renoveringen kommer att pågå tre till fyra år.

Åklagarkammaren har flyttat ut från våning 6, högst upp i huset.

– Hos oss handlar det mer om en helrenovering. Vi kommer förhoppningsvis att flytta tillbaka någon gång i slutet av 2023, säger chefsåklagare Anna Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!