Sedan 2007 har en person dött och ett 20-tal försökt ta sitt liv på arrestavdelningen i Luleå genom att hänga snaror i gångjärn och andra inredningsdetaljer i cellen. JO har tagit del av rapporter från 2007 där intagna försökt hänga sig med snara i toalettdörren.
"I vart fall från den tidpunkten måste det ha stått klart för dåvarande Polismyndigheten i Norrbottens län att det fanns brister i anhållningscellerna som behövde åtgärdas. Trots detta skedde inte några förändringar", skriver JO i rapporten.
Läs mer: Polisledningen läxas upp av JO
Enligt polisen själva har man genomfört åtgärder innan 2018, till exempel täta runt speglar, belysningsram och lägga in ett nät innanför två ventilationsgaller . Men gångjärnen till toalettdörren förblev oförändrade, trots att ett antal självmordsförsökt skett just genom att knyta snaran i gångjärnen.
– Vi har länge velat bygga om, men det gångjärnen har inte prioriterats i dessa ombyggnationer. Sen är det en fråga om integritet och säkerhet. Tar vi bort gångjärnen måste vi ta bort toalettdörren, nu har vi valt att gå på säkerheten och tagit bort toalettdörren, säger ledningskoordinator Patrik Hellberg.
När beslut togs att bygga om cellerna 2018 inträffade ytterligare två självmordsförsök varav ett med dödlig utgång. I rapportern går att läsa att polispersonalen inte känner att det är meningsfullt att påtala fel och brister. "Enligt personalen måste det inträffa något allvarligt innan det sker någon förändring" skriver inspektören som varit på plats.
– Det håller jag inte med om, men vi har många timanställda. Det kan vara svårt att kommunicera ut förändringsplanerna, säger Patrik Hellberg.
I rapporten går även att läsa att inspektören som varit på plats för JO:s räkning uppmärksammat att arrestpersonalen pratat om de intagna som "tjuvar, småtjuvar och fyllon". Man uppmärksammade även en matta som användes för att dra personer som inte kunde gå själva till arresten med texten "Dragmadrass – för folk utan ben!! (LOB)." JO skriver att det är viktigt att de intagna bemöts med respekt för sitt människovärde.
– Det språket användes i fikarummet utan att någon intagen hörde det, men det är givetvis fel. Ett slarvigt språkbruk som inte ska användas. Mattan var en fin tanke, det blir lättare att få den intagne till cellen utan att skada den intagne eller personalen. Men texten var väldigt olycklig. Men den måste ha kommit upp dagen innan inspektören kom, den satt bara uppe i 24 timmar, säger Patrik Hellberg.
Justitieombudsmannen vill att polisen tittar på vilka åtgärder som vidtagits med anledning av självmordsförsöken, möjligheten att reglera ljusinsläppet i cellerna och utformningen av rastgården. Senast den 30 juni ska polisen i Norrbotten återrapportera till JO.