Polischef: "Steget att utföra grova våldsbrott har blivit kort"

Flera unga Luleåmän är inblandade i den dödliga våldsvågen söderöver och även på hemmaplan ökar problemen – med gängbildningar, knivrån och narkotika. "Steget att utföra grova våldsbrott har blivit väldigt kort", säger lokalpolisområdeschef Jonas Sköld.

Tre unga män från Luleå kopplas till det dådliga gängvåldet i södra Sverige. "Hela samhället måste jobba med de här problemen, det är inget som polisen enskilt kan lösa", säger lokalpolisområdeschef Jonas Sköld.

Tre unga män från Luleå kopplas till det dådliga gängvåldet i södra Sverige. "Hela samhället måste jobba med de här problemen, det är inget som polisen enskilt kan lösa", säger lokalpolisområdeschef Jonas Sköld.

Foto: Arkiv

Luleå2024-09-17 06:00

Nyheten i korthet

  • Flera unga män från Luleå är inblandade i det dödliga gängvåldet som ökar både i södra Sverige och på hemmaplan.
  • Polisområdeschef Jonas Sköld betonar att ungdomsärendena är högt prioriterade, då rekryteringen av unga för att utföra våldsbrott har blivit ett växande problem.
  • Polisen i Luleå anpassar sina arbetsmetoder och samarbetar över organisations- och regiongränser för att motverka den negativa våldsspiralen, samtidigt som samverkan mellan polisen, skolan och socialtjänsten ses som avgörande.

I flera artiklar har vi uppmärksammat hur kriminella nätverk i södra Sverige och Danmark slår klorna i unga män i norr, som har varit på morduppdrag kopplat till olika gängkonflikter.

En 16-årig Luleåpojke sitter häktad i Danmark, misstänkt för mordförsök, medan en annan 16-åring åtalades för förberedelse till mord efter att ha gripits med en skarpladdad pistol i Stockholm.

Dessutom pågår rättegången rörande en 23-årig man från Luleå som misstänks ligga bakom tre sprängningar i södra Sverige, när bland annat en kvinna i 25-årsåldern i Uppsala miste livet.

undefined
En 23-årig man från Luleå står åtalad misstänkt för en dödlig sprängning i Fullerö utanför Uppsala förra hösten, när en kvinna i 25-årsåldern miste livet.

Jonas Sköld, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Luleå och Boden, betonar att ungdomsärendena är högt prioriterade.

– Luleå har den mest uttalade ungdomsproblematiken i länet nu och med tanke på den nationella utvecklingen, med skjutningar och rekrytering av unga som utförare, är det extra viktigt att vi fokuserar på det.

En gemensam nämnare är att pojkarna, som i flera av fallen knappt har begått tidigare brott, har dragits in i mordplanerna via krypterade chattar i sociala medier. 

– Jätteproblematiskt. Steget att utföra grova våldsbrott har blivit väldigt kort för en del som inte förstår allvaret. Vi ser allt fler indikationer på det.

undefined
"Luleå har den mest uttalade ungdomsproblematiken i länet nu och med tanke på den nationella utvecklingen, med skjutningar och rekrytering av unga som utförare, är det extra viktigt att vi fokuserar på det", säger lokalpolisområdeschef Jonas Sköld.

Samtidigt har Luleåpolisen fullt upp med att hänga med i den negativa våldsspiralen.

– Allt går väldigt fort när det finns teknik som möjliggör detta. Därför måste vi jobba ännu snabbare, anpassa våra arbetsmetoder och finnas med i alla plattformar och miljöer där unga är, säger Sköld.

Han beskriver hur polisen jobbar mer "sömlöst" över organisations- och regiongränserna numera i ungdomsärendena. 

– En stor skillnad jämfört med för några år sedan. Vi tar också hjälp av kompetens på andra håll inom polisen.

Utöver de dödliga konflikterna mellan nätverken söderöver har brottsligheten bland unga lokalt i Luleå tilltagit, med drogförsäljning och langning av sprit, narkotika och skadliga e-cigaretter. 

undefined
HVB-placerad. Den 16-årige Luleåpojken som är sedan tidigare i princip ostraffad och hade rymt från ett HVB-hem i Dalarna månaderna innan han drogs in mordplaner i Stockholm. ""Älskar dig jätte jätte mycke", skrev han timmarna innan gripandet.

Det senaste året har vi rapporterat om misstänkta gängbildningar på Björkskatan och Porsön och i våras skedde ett uppmärksammat knivrån i Notviksstan med ett tiotal misstänkta ungdomar inblandade.

– Många poliser involveras i ungdomsutredningarna. Inte minst rånet i Notviksstan har vuxit väldigt mycket. 

Därför räknar Jonas Sköld med personaltillväxt framöver, inte minst vad gäller antalet områdespoliser som i dag är tio-tolv stycken i Luleå och Boden.

– Utifrån ungdomsproblematiken har områdespoliserna en nyckelfunktion. Det handlar om att bygga relationer men också om det långsiktiga brottsförebyggande arbetet. Vi för hela tiden dialog om att förstärka både på utredningssidan och antalet områdespoliser.

undefined
Langning och penningtvätt via Swish. Ett ungdomsgäng med ett speciellt namn spred stor oro på Björkskataskolan gångna vintern. "Folk är jätterädda nu", sa en mamma.

Lika viktig är samverkan mellan polisen, skolan och socialtjänsten.

– Hela samhället måste jobba med de här problemen, det är inget som polisen enskilt kan lösa. Det handlar även om psykiatrin och vården med flera myndigheter.

Mot den bakgrunden hoppas lokalpolisområdeschefen att sekretessen mellan myndigheterna kan lätta framöver, vilket också utreds just nu. 

– Redan i dag har vi möjligheter att bryta sekretessen i vården, exempelvis vad gäller misshandlade kvinnor, men mycket kan bli bättre och vi har inte full potential i detta ännu. Sekretessen får aldrig vara ett hinder i det förebyggande arbetet för att hjälpa unga, säger Jonas Sköld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!