Rektorerna på Björkskatan: "Eleverna vill inte gola"

Rektorerna vill tona ned bilden av gängproblematiken på Björkskataskolan men oroas samtidigt över den utbredda tystnadskulturen. "Eleverna vill inte gola", säger Helena Sjödin.

Eleverna utsätts för langning och penningtvätt via betaltjänsten Swish. Skolledningen på Björkskataskolan ser allvarligt på problematiken. "Vi har elever som bryter normer men vi vill vi inte använda ordet 'gäng' för att det blir stigmatiserande", säger rektorerna Elisabeth Landström och Helena Sjödin.

Eleverna utsätts för langning och penningtvätt via betaltjänsten Swish. Skolledningen på Björkskataskolan ser allvarligt på problematiken. "Vi har elever som bryter normer men vi vill vi inte använda ordet 'gäng' för att det blir stigmatiserande", säger rektorerna Elisabeth Landström och Helena Sjödin.

Foto: Nils Johansson

Luleå2024-05-15 05:00

Nyheten i korthet

  • Flera föräldrar larmar om oro på Björkskataskolan, med misstankar om olaglig försäljning av e-cigaretter, snus och alkohol samt tecken på att elever luras in i penningtvätt via Swish.
  • Rektorerna Elisabeth Landström och Helena Sjödin försöker tona ned bilden av gängproblematiken, men uttrycker oro över den utbredda tystnadskulturen bland eleverna.
  • Trots föräldrars önskemål planerar skolledningen inte för några extra föräldramöten med polis och socialtjänst, men hoppas kunna förstärka med fler vuxenresurser till hösten.

Flera föräldrar larmar om att ett gäng skapar oro på Björkskataskolan, med misstankar om illegal försäljning av vejps (e-cigaretter), snus och alkohol men också tecken på att elever luras in i penningtvätt via betaltjänsten Swish. 

Polisen bekräftar bilden av lösa gängkonstellationer generellt men högstadieskolans rektor Elisabeth Landström och biträdande rektor Helena Sjödin talar hellre om elevproblemen på individnivå. 

– Vi har elever som bryter normer men däremot vill vi inte använda ordet "gäng" för att det blir stigmatiserande och kan innebära att folk inte vågar ingripa när dåliga saker upptäcks, säger rektor Elisabeth Landström.

undefined
Björkskataskolans rektor Elisabeth Landström och biträdande rektor vill beskriva elevproblemen på individnivå snarare än gängnivå. "Att sätta gängstämpel på dem kan göra att eleverna känner sig just så ännu mer", säger Landström.

De beskriver vidare att skolledningen värnar alla elevernas skolgång, även de som begår kriminella handlingar. 

– Vi är Luleås största högstadieskola med nästan 400 elever och då händer det saker ibland. Men att sätta gängstämpel på dem kan göra att eleverna känner sig just så ännu mer, säger Landström.

Samtidigt är rektorerna bekanta med det gängnamn som florerar bland unga i bostadsområdet. 

– Vi har hört talas om det i möten med polisen, säger Helena Sjödin.

Rektorerna konstaterar att dagens unga lär känna varandra i sociala medier – oavsett vilka stadsdelar de tillhör – och därför rör sig mer mellan Luleås tio högstadieskolor, jämfört med förr när de snarare hängde med varandra inom skolområdena.

– Alla med normbrytande beteenden umgås med varandra främst inne i centrum, vilket är oroande i sig, men visst kommer även elever från andra skolor hit, säger Landström.

undefined
"Fruktansvärt om langning sker. Men ungdomarna är tyvärr smartare än oss och sånt här sker inte öppet så att vi skulle se det", säger Elisabeth Landström, rektor på Björkskataskolan.

Att langning av skadliga produkter förekommer i skolmiljön är dock inget som rektorerna har närmare kännedom om, även om de inte heller tillbakavisar oron kring det.  

– Fruktansvärt om langning sker. Men ungdomarna är tyvärr smartare än oss och sånt här sker inte öppet så att vi skulle se det. Vi kan inte heller ha koll på deras sociala medier, utan det är föräldrarna som köper deras mobiler och ger dem den möjligheten, säger Landström.

– Personalen ska alltid vara vaksamma. Om de ser något konstigt i korridorerna och vi får veta saker, tar vi tag i det i direkt, säger Sjödin.

Rökning av vejps förekommer generellt bland unga i dag, vilket inte minst aktualiserades i vintras när en högstadieelev på en annan Luleåskola anträffades medvetslös efter att ha rökt cannabisbaserade e-cigaretter. 

– Vi ser vejps i papperskorgarna här också och är överlag mer oroliga över ungdomars droganvändande i dag jämfört med tidigare. Drogerna är ju så lätta att få tag på, säger Elisabeth Landström.

undefined
"Häromveckan upptäckte vi att en del elever använder fejkade Swish-appar. Det förekommer handel med dyra märkeskläder, och swishas hit och dit", säger rektor Elisabeth Landström, Björkskataskolan.

De märker också av olika former av olämpliga Swish-användanden bland eleverna, även om rektorerna inte har vetskap om misstänkt penningtvätt via betaltjänsten. 

– Däremot vet vi att elever betalar för varandra via Swish i fiket och bara häromveckan upptäckte vi att en del använder fejkade Swish-appar. Det förekommer också handel med dyra märkeskläder, och swishas hit och dit. Klart att vi är oroliga över det, säger Landström. 

De destruktiva elevbeteendena kan vara inspirerade av grövre gängkriminalitet i storstadsområdena, menar de.

– Det finns ett romantiserande av gängkulturen, så är det, men detta gäller på alla Luleås högstadieskolor, säger Elisabeth Landström.

Den stora oron hos rektorerna är annars den utbredda tystnadskulturen.

– Eleverna vill inte ”gola” (skvallra), säger Helena Sjödin. 

– Vi märker av tystnadskulturen tydligt. Men den är stort problem inte bara i skolan, utan i samhället i stort, säger Landström.

undefined
"Personalen ska alltid vara vaksamma. Om de ser något konstigt i korridorerna, tar vi tag i det i direkt", säger Helena Sjödin, biträdande rektor på Björkskataskolan.

Mot bakgrund av tidigare oroligheter förstärkte polisen närvaron och insatserna i Björkskatan centrum under 2022-2023. 

Skolan har också haft två föräldramöten det gångna året med socialtjänst och polis tillsammans med vårdnadshavare till ett tjugotal elever.

– Både polisen och fritidsgården hade upplevt normbrytande beteenden och dålig attityd bland flera då, säger Helena Sjödin.

– Det finns även en "svans" kring vissa individer, unga som riskerar att hamna i samma problem som dem, säger Elisabeth Landström.

Samtidigt är föräldrar kritiska till att informationen har brustit rörande gängproblematiken men rektorerna försvarar sig.

– Vi mörkar aldrig något. Vi är snarare transparenta med vad som händer på skolan. Då det har varit bränder och skadegörelse har information lagts ut på Unikum till alla vårdnadshavare, säger rektorerna.

undefined
"Vi ser vejps i papperskorgarna och är överlag mer oroliga över ungdomars droganvändande i dag jämfört med tidigare. Drogerna är ju så lätta att få tag på", säger Elisabeth Landström, rektor på Björkskataskolan.

Elisabeth Landström uppmanar även fler föräldrar att besöka skolan.

– Kom hit på besök och bilda er egen uppfattning om hur det är här. 

Föräldrarna efterlyser även föräldramöten om problemen nu. 

– Vi får återkomma kring frågan om att ha ett föräldramöte med polis och socialtjänsten. Just nu är det inget vi har planerat. 

Behöver inte ni som rektorer satsa på fler vuxenresurser på skolan, utöver lärarna?

– Vi kan behöva fler socialpedagoger och fritidsassistenter. Det gångna året har vi haft en enda extraresurs, en fritidsassistent, säger Elisabeth Landström.

En extraresurs på nästan 400 högstadieelever?

– Visst hade vi önskat två-tre till. Jag ser gärna fler vuxna i korridorerna överlag, även att fritidsgården kunde ha öppet dagtid också men de tillhör en annan förvaltning (kultur och fritid). 

Varför anställer ni inte fler vuxenresurser?

– På grund av budget. Men vi håller på med tjänstefördelningen nu och jag hoppas att vi kan förstärka med vuxenresurser redan i höst, säger Elisabeth Landström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!