Planen för Trekanten – folket får vara med och bestämma

Under måndagen sammanträdde samhällsbyggnadsutskottet och beslutade för att ta rygg på Centerpartiets förslag om en arkitekttävling för stora delar av utformningen av nuvarande parkeringen Trekanten. Tanken är att folket ska få vara med och säga sitt.

Detaljplanen för Trekantens parkering styckas upp för att Luleå Energi ska kunna börja bygga den nya fördelningsstationen.

Detaljplanen för Trekantens parkering styckas upp för att Luleå Energi ska kunna börja bygga den nya fördelningsstationen.

Foto: Filip Öhman

Luleå2024-05-20 16:56

Nyheten i korthet

  • Samhällsbyggnadsutskottet i Luleå har beslutat att hålla en arkitekttävling för att omforma den befintliga parkeringen Trekanten, vilket kommer att ge invånarna möjlighet att påverka utformningen.
  • Först och främst ska en ny fördelningsstation hanteras skyndsamt och byggtiden för denna förväntas vara två år. Det är dock oklart om det kommer vara möjligt att parkera på området under byggperioden.
  • Kommunen har även beslutat att planera för en ny förskola och ett vård- och omsorgsboende på en obebyggd tomt på Majvägen. Dessa planer är dock i ett tidigt skede och det kommer att dröja innan några konkreta beslut tas.

Den klassiska parkeringen i Luleå står inför stora förändringar, men kommunen börjar i liten skala. Först och främst ska den framtida fördelningsstationen hanteras skyndsamt. Därför har man nu fattat beslut om att skapa ett snabbspår för den delen av detaljplanen, för att kunna inleda bygget så snart som möjligt.

– Det är viktigt för Luleå Energi att få till fördelningsstationen så det var väldigt viktigt att det beslutades om nu, säger Fredrik Hansson.

Den förväntade byggtiden på den nya stationen uppskattas till cirka två års tid, förutsatt att man får bygglov och inga överklagningar inkommer. Enligt Luleå Energi är det oklart huruvida det kommer att vara möjligt att parkera på den nuvarande parkeringen under byggtiden då det även ska dras kablar och utföras markarbeten.

Vad som blir av resten av Trekanten återstår att se. Kommunen har släppt fram förslaget om en arkitekttävling, men inte tagit fram vilka kriterier som ska gälla för den ännu.

– Det måste ju vara genomförbart och rimligt. Man måste också ta hänsyn till trafikpåverkan och de delarna, men vi har inte bestämt några exakta kriterier.

Tanken är dock att man i och med tävlingen kan ge folket ett större inflytande i hur slutresultatet kommer att se ut. Exempelvis genom en röstning på de alternativ som kommer fram i tävlingen, det är dock inte helt bestämt ännu.

– Det är inte riktigt bestämt, men eftersom det här inte är en markanvisningstävling utan en arkitekttävling så kan medborgarna få vara mer involverade. Det tycker nog alla är positivt. Att vi kan utforma det så att medborgarna är så delaktiga som möjligt, säger Hansson.

När i tiden tävlingen kan inledas är inte helt klart ännu, men det kommer att ta tid innan kriterierna slagits fast och processen kan inledas.

– Det kommer nog ta ett och ett halvt år ungefär innan processen är helt färdig iallafall.

Under måndagen fattades även beslut om planuppdrag för den ännu obebyggda tomten mitt emot Bergvikens vård- och omsorgsboende på Majvägen som kommunen tagit tillbaka från Galären. Där hoppas man kunna slå två flugor i en smäll och bygga en ny förskola och ett nytt vård- och omsorgsboende.

undefined
Fastigheten Daggkåpan 2 på Bergviken i Luleå. I bakgrunden syns Bergvikens vård- och omsorgsboende.

– Vi har ju väldigt lite mark inte minst på centrum halvön. Så det här är ett läge som kommer och då måste vi försöka hitta synergier när man väl bygger. Förr kanske man kunde bygga bara en förskola, men i dag tror jag vi behöver tänka på vad vi kan kombinera saker med för att vara så yteffektiva som möjliga.

Ett till vård- och omsorgsboende på det området skulle innebära att man då har fyra liknande boenden i samma stadsdel, något som Jonas Brännberg från Socialistiskt alternativ, menar är fel sorts prioritering.

– Jämför det med att det inte finns något sånt boende ute på Hertsön. Är det verkligen rätt placering? Vi tycker att det låter lite som att man borde fundera på en annan placering när det redan finns så många i det här området, säger Brännberg.

Stadsbyggnadsutskottet vill också att socialtjänsten och barn- och utbildningsnämnden ska involveras i processen för att ge förslag om storleken på och vilken sorts verksamhet som ska bedrivas på platsen. Även här är planerna i ett tidigt skede och det kommer att dröja ett bra tag innan några konkreta beslut tas.

– De jobbar vidare med att ta fram det här planuppdraget och det är en process som kan ta ett par år, säger Hansson.

Fördelningsstation

En fördelningsstation kan ses som elnätets knutpunkt, där elnätet övervakas och styrs.

I en fördelningsstation justeras också spänningen så att elen kan transporteras vidare i elnätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!