Planförslaget som gör det möjligt att bygga en ny fördelningsstation på en del av Trekantens parkering är ute på granskning. Enligt tidplanen beräknas den nya detaljplanen kunna antas vid årsskiftet. Den nya fördelningsstationen ska ersätta den befintliga stationen som finns inbyggd i Strand galleria.
– Från vår horisont så har den här anläggningen passerat det vi kallar för teknisk livslängd vilket är ungefär 50 år. Vi vill ju såklart snabbast möjligt få mark att bygga en ny på, säger Daniel Agrér, elnätschef på Luleå Energi.
– Så fort vi har bygglov så avser vi att påbörja byggnation.
Detaljplanen måste vinna laga kraft men efter det avser ni att söka bygglov?
– Ja, exakt, svarar Daniel Agrér.
Hur lång tid tar det att bygga en sån här station och hur pass komplicerat är det?
– Ja, det är ett rätt stort projekt skulle jag säga.Vi bygger nu på Hertsöfältet en ny mottagningsstation för det området. Hela projektet är ju nästan fem år. Men själva byggfasen när man ser att något sker är omkring två år, säger Daniel Agrér.
Daniel Agrér kan inte svara på om det kommer att vara möjligt att behålla några parkeringsplatser under tiden som fördelningsstationen byggs. Byggtiden är ungefär två år. Utöver själva byggnaden måste det också dras kablar och ledningar till stationen, vilket innebär markarbeten.
– Utformningen kommer att bli helt annorlunda. På Hertsöfältet är det en öppen station, men det här blir ju en inbyggd inomhusstation för att smälta in mer i stadsmiljön.
Hur långt bort är det här?
– Är det ingen överklagan så är det något år eller två år bort. Men med överklagan i olika instans så kan det vara flera år bort.
Tidigast kan ni börja bygga om ett år, men snarare två år?
– Ja, det skulle jag nog säga, svarar Daniel Agrér.
Sedan är det ungefär två års byggtid?
– Ja, något sånt där.
Varför går det inte att lägga stationen under jord?
– Olämpligt av flera anledningar. Vissa delar av den här stationen väger flera hundra ton. Att lägga en sån under jord hade varit väldigt svårt och väldigt dyrt. Till det tillkommer problemet med att den skulle hamna under vattennivån, med risk för översvämning och den typen av problematik. El och vatten går ju inte så bra ihop, säger Daniel Agrér.
– Det här är ju en central station både vad det gäller lokalisering geografiskt men också för elnätet. Det är såklart väldigt viktigt för Luleå som stad att den fungerar, säger Daniel Agrér.