I dagarna har vi rapporterat om de två åtalade kvinnorna som stal varor och en hjärtstartare – totalt motsvarande över 50 000 kronor – från den obemannade matbutiken i Sjulsmark.
Paret, i 35- och 45-årsåldern, kunde snabbt gripas av polisen, då en av dem avslöjade sig genom att använda sitt bank-id när de gick in i butiken.
– Vi kom dit bara fem-tio minuter efteråt och förstod direkt att det hade skett stölder, då det var så stökigt och varor låg på golvet. Vi blev helt chockade att de hade varit så fräcka och gått in via eget bank-id, säger Anna Skagervik, en av ägarna bakom Närbutiker i Norr.
Butiken övervakas även av kameror och ägarna kunde i efterhand se hur kvinnorna målsökande plockade på sig dyrare matvaror, hygienprodukter, batterier med mera.
– Den äldre kvinnan "skottade" ner varor i påsarna, hade benkoll och tog det dyraste först, som kött och kaffe. Den andra höll mest koll och hjälpte till med att bära ut fulla kassar i bilen.
Vid två tillfällen dagarna innan hade den nu åtalade kvinnan i 45-årsåldern gjort liknande stötar i företagets obemannade butik i Bensbyn, men då stal hon en mindre mängd varor.
– Vi kollade hennes kundprofil och upptäckte att hon hade varit där också, säkert även "rekat" inför den mer planerade stölden i Sjulsmark, säger Anna Skagervik.
Den stulna hjärtstartaren, värderad till närmare 30 000 kronor, tillhörde byaföreningen i Sjulsmark och tack och lov erkände de misstänkta kvinnorna var den fanns strax efter att de hade gripits.
– Polisen gjorde husrannsakan dagen efter och det enda de hittade var hjärtstartaren, så den fick vi tillbaka. Allt annat var spårlöst borta.
Den misslyckade kuppen kom också med en bitter lärdom, då företaget inte ersätts av försäkringsbolaget för alla stulna varor som aldrig återfanns.
– Det här räknas enbart som stöld och om inget inbrott har skett gäller inga försäkringar, så vi förlorade i princip hela årsresultatet i Sjulsmark. Hade någon av dem däremot krossat rutan, hade det varit annorlunda.
Mot den bakgrunden tänker de nu stärka upp säkerheten och larmberedskapen i alla butiker.
– Det finns särskilda ”Infernolarm” som kan utlösas när stölder upptäcks i en "liveövervakning" via kamerorna. Det finns såna tjänster och vi funderar på att skaffa det nu, säger Anna Skagervik.
Samtidigt visar det sig att de har haft även andra problem med den obemannade butiken i Bensbyn, som öppnades våren 2024.
I höstas upptäcktes nämligen att totalt 32 (!) byabarn och ungdomar hade begått småstölder där.
– En kod hade spridits bland killar men även tjejer i moppe- och epa-åldern som snattade energidrycker och godis. Vi såg allt via kamerorna efteråt men saknade identitet på ungdomarna, säger Anna Skagevik.
Därför skrev hon om snatterierna på Bensbyns Facebook-sida och lovade ungdomarna att inte göra polisanmälningar – om de själva trädde fram och erkände att de hade gjort fel.
– Jag blev fullständigt nedringd och kunde därefter koppla alla till kamerabilderna, så de flesta betalade i efterhand när vi konfronterade barnen och deras föräldrar.
Hon vill ändå passa på att berömma ungdomarna.
– Impad att de själva ringde upp och erkände de hade stulit Plopp och annat. De var väldigt ångerfulla, säger Anna Skagervik.
Ungdomarna är numera deras trogna kunder.
– Många kontaktar oss så fort de ser något konstigt och även om de ser nedskräpning, så denna snatterihärva har gett oss lite positivt också.
Närbutiker i norr har i dag fyra obemannade butiker runtom i Luleå och Piteå – i Sjulsmark, Unbyn, Klöverträsk och Bensbyn – som alla kan besökas antingen via en engångskod i entrén, med en tagg för kunder utan bank-id eller via företagsappen.
Under hösten stängdes den femte butiken i småbåtshamnen i Lövskär då omsättningen inte blev som önskat.
Inte heller butiken i Bensbyn har uppnått förväntningarna medan det går mycket bättre i övriga byar.
– Boende i Unbyn, Sjulsmark och Klöverträsk är så rädda om servicen de har nu i byn, därför är de mycket mer lojala. I Bensbyn, närmare stan, blir det mer som en kioskverksamhet.
Alla ägarna har andra heltidsjobb och Närbutiker i norr har ännu inte bestämt exakt när nästa etablering sker, om de hinner under 2025.
– Fyra byar har redan kontaktat oss och vill att vi öppnar där. Vi får samtal och mejl om det hela tiden nu, säger delägaren Anna Skagervik.