Luleås första obemannade matbutik har öppnat

Det är många år sedan det fanns en butik i Klöverträsk men under torsdagen kunde nyfikna Klöverträskbor åter köpa en liter mjölk i byn.

Alf Nyström, Karin Nyström och Gun Vikström fick hjälp av Sara Fors (i bakgrunden) vid premiären av klöverträsks nya butik och kiosk.

Alf Nyström, Karin Nyström och Gun Vikström fick hjälp av Sara Fors (i bakgrunden) vid premiären av klöverträsks nya butik och kiosk.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2023-01-19 16:25

24food är en butikskedja med obemannade butiker som startades under 2020 av blott 15-årige Jack Berggren. Affärskonceptet är att bygga små flyttbara butiker som kan ställas upp på platser där det inte finns några butiker, ofta i mindre byar på landsbygden.

I Norr- och Västerbotten är det Närbutiker i norr som har licensen att öppna 24foods butikskoncept. Sjulsmark var först ut men nu börjar butikerna i Luleå kommun poppa upp. Det är klart att det blir butiker i Lövskärs småbåtshamn och Bensbyn men den som öppnar först är butiken i Klöverträsk.

På en gata i Klöverträsk kommer Emelie Enmark på en spark och skjutsar sexårige sonen Teodor. De ska inte till butiken vid öppningen men kanske i morgon och att servicen i byn förbättras ytterligare är Emelie Enmark glad över och hon tror att hon kommer handla en del i butiken. I alla fall kompletteringshandla.

– Det är jättekul och smidigt om man glömt köpa något, säger hon.

Sonen Teodor vet vad han kommer sikta in sig på vid butiksbesöken.

– Mest godis..., säger han.

– Ja, lördagsgodis i så fall, fyller mamma Emelie Enmark i.

Och godis finns det faktiskt en del av i den nya butiken som öppnade under torsdagen. Redan halvtimmen före öppningen var Alf och Karin Nyström på plats och de fick komma in lite före.

– Ja, vi var först (skratt). Vi var väldigt nyfikna på det här, säger Alf Nyström när han ser sig runt i butiken.

Paret bor i Hollsvattnet och i deras fall betyder den lilla butiken mycket.

– Det här blir succé för oss. Vi har drygt tre mil till en butik, den här ligger bara fem kilometer från oss, säger Karin Nyström.

För att komma in i den obemannade butiken behövs en app i telefonen och man loggar in genom bank-id. Då går dörren att öppna. En obemannad butik låter som ett lätt byte för den som vill stjäla men den som ska in i butiken identifierar sig genom inloggnigen och butiken är även kameraövervakad. Varorna scannar kunden in själv och betalar sedan med kort.

Öppettiderna är av det generösa slaget – dygnet runt.

– Det är verkligen bra med dygnet runt, fantastiskt, säger Karin Nyström.

Gun Vikström har åkt från närliggande Bjursträsk för att se vad som erbjuds. Hon tror att hon säkert kommer handla någon gång även om det kanske inte blir så ofta.

– Det verkar finnas det mesta här. För Klöverträskborna blir det här väldigt bra, säger hon.

Butiken är placerad vid bygdegården i Klöverträsk och vid öppningen bjöds det på fika inne i gården där besökarna fick hjälp att komma igång. Klöverträskbon Sune Engström är vaktmästare i bygdegården och han spanade också in nykomlingen på gården.

– Det här är jättebra. Nu slipper jag fara åt Älvsbyn när jag ska handla, säger han och berättar att en gång i tiden fanns det tre butiker i byn men det är många år sedan nu.

För Närbutiker i norr är butiken den andra de startat upp efter Sjulsmark och fler kommer i framtiden. Lövskär och Bensbyn är på gång i vår. Sara Fors är en av personerna bakom Närbutiker i norr och hon var på plats för att hjälpa kunderna. 

– Det känns jättekul. Klöverträsk har haft butik förut och det känns himla roligt att få starta upp här, säger Sara Fors.

Butiken har cirka 1000 artiklar, både torrvaror och färskvaror. 

– De har inte så många olika varianter men de har det mesta. Det här blir toppen, konstaterar Alf Nyström när han ser sig omkring i butiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!