Snabbare hantering och fler beviljade förslag

Kortare handläggning och fler förslag som blivit verklighet. Enligt Luleå kommun har den nya arbetsgången kring medborgarförslag gett önskad effekt.

Ett av förslagen som blivit verklighet sedan arbetsgången kring medborgarförslag handlar om speciella mötesrum i Luleå servicecenter som går att boka.

Ett av förslagen som blivit verklighet sedan arbetsgången kring medborgarförslag handlar om speciella mötesrum i Luleå servicecenter som går att boka.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2024-05-06 19:00

I slutet av januari kunde vi berätta att Luleå kommun ändrat i sin hantering av de medborgarförslag som skickas in. Tidigare har förslagen, som heter Luleåförslag, genomgått ett röstningsförfarande och om det samlat ihop nog många röster gick det vidare till politikerna som skulle fatta beslut om det skulle tas vidare.

Vägen till ett genomfört förslag ansågs vara svår, tog lång tid och föll ofta på finansieringen. 2023 togs beslut att göra om arbetsgången.

Nu avsätts två miljoner varje år, öronmärkta just till förslagen. En arbetsgrupp går igenom det som skickats in och beslutar direkt om det ska göras eller ej. Om förslaget är av den dyrare varianten kan det fortfarande tas vidare till politikerna för beslut. Först ut att se sin idé bli verklighet var 6b på Porsöskolan som bland annat önskade gratis bad och liftkort under sportlovet. 

Under tisdagen informerade Kristina Larsson, kanslichef hos kommunen, kommunstyrelsen om hur de första tre månaderna gått med den nya hanteringen av Luleåförslaget. 

Från 15 januari till 15 april kom det in 81 förslag och 54 av dem är avgjorda. Totalt har tio beviljats. Kristina Larsson är nöjd med utfallet av de förändringar som genomförts.

– Det går snabbare och det är fler bifall än tidigare. Och vi hanterar dem i dialog. Det var ganska statiskt det som skrevs in, nu är det mer att vi har en dialog med medborgarna, säger Kristina Larsson.

Det är för tidigt att dra slutsatsen att den nya arbetsgången innebär fler förslag men om det fortsätter i samma takt som hittills så blir det sannolikt så, enligt Kristina Larsson. Samtidigt är det inte omöjligt att omstarten och uppmärksamheten i början innebar att fler tog chansen att skicka in sina förslag.

Arbetsgruppen har så här långt bara använt sig av 210 000 kronor vilket är drygt en tiondel av den avsatta summan två miljoner.

I gruppen som bestämmer sitter bland andra samhällsbyggnadsdirektör Maria Andersson Nordgren, Patrick Zetterkvist, avdelningschef för idrott och friluftsliv samt Helena Sjaunja och Marianne Kallin från Infrastruktur och serviceförvaltningen. Sammansättningen har gjorts för att beslutsvägarna ska bli ännu kortare.

– Av tidigare förslag har vi sett att det ofta berör de här förvaltningarna mest, säger Kristina Larsson som också har en plats i arbetsgruppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!