Nu ges alla medborgarförslag en chans

Luleå kommun har ändrat arbetsgången kring medborgarförslag. Två miljoner avsätts årligen för att förslag ska genomföras och alla förslag ges en chans.

Luleå kommun har gjort om hanteringen och beslutsprocessen kring medborgarförslag. Denna vecka införs det nya sättet som innebär att en arbetsgrupp fattar beslut om ett förslag ska bli verklighet eller ej.

Luleå kommun har gjort om hanteringen och beslutsprocessen kring medborgarförslag. Denna vecka införs det nya sättet som innebär att en arbetsgrupp fattar beslut om ett förslag ska bli verklighet eller ej.

Foto: Karin Bergdahl

Luleå2024-01-24 09:00

Den som har en idé eller förslag på förändring kan lämna in ett medborgarförslag, ett så kallat Luleåförslag. Detta görs digitalt via Luleå kommuns hemsida men det går också att lämna in på papper via servicecenter. Sedan 2018 har det gått att rösta på förslagen och om ett förslag uppnått ett visst antal röster gick förslaget vidare till kommunfullmäktige som beslutade om det skulle tas vidare för beredning eller ej.

Nu har arbetsgången ändrats.

En utvärdering av den gamla processen visade att det finns ett intresse av att lämna in medborgarförslag men i slutändan är det få som genomförs. En vanlig orsak till avslag är att den nämnd som fattar beslut inte har några ekonomiska medel för att göra verklighet av förslaget.

I det nya arbetssättet finns två miljoner kronor avsatt varje år för att genomföra förslagen.  

– Nu har vi inget röstningsförfarande. En arbetsgrupp bereder och kollar på förslagen, säger Kristina Larsson, kanslichef hos Luleå kommun.

Arbetsgruppen kan själv fatta beslut om förslaget ska genomföras eller ej, så länge det ryms inom budgeten.

Har inte det här med röstning fungerat bra?

– Nja, det är snarare att man vill omhänderta fler förslag och att det ska vara lättare att lyssna på medborgarna.

Röstningen innebar att enbart de som uppnådde ett visst antal röster gick vidare, nu ges alla förslag en chans. Röstningen gjorde även att handläggningen drog ut på tiden. Det nya arbetssättet innebär kortare väg till beslut och den som lämnat förslag får snabbare återkoppling.

Arbetsgruppen kan utan politisk inblandning fatta beslut om att genomföra förslaget eller inte men det är inte omöjligt att politikerna ändå kan få ta ställning till ett och annat medborgarförslag. Om arbetsgruppen säger ja till ett förslag men det inte ryms inom budgeten på två miljoner ska ärendet tas upp i kommunfullmäktige. 

– Det kan vara en jättebra idé som man tycker är superbra men som kanske kostar fyra miljoner, då går den vidare till politiskt beslut, säger Kristina Larsson.

Samma gäller om ett förslag bedöms vara intressant men behöver vidare utredning i en nämnd. Den som fått nej på ett förslag kan också önska att få en politisk prövning. 

De senaste månaderna har det inte gått att lämna in ett förslag via hemsidan men under måndagen öppnade kommunen upp möjligheten under de nya förutsättningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!