Nu ska deras förslag bli verklighet

Få Luleåbor vet att den gamla seglingsleden till Gammelstad gick via Björsbyfjärden och Holmsundet. Det vill Porsöborna Börje och Majlis Pettersson ändra på. Och nu har de fått besked av kommunen att deras förslag ska bli verklighet.

Den gamla bron över vattendraget används fortfarande. Här gick riksväg 13 förr i tiden och långt innan bron kom på plats seglade fartyg upp till Gammelstan förbi Holmsundet.

Den gamla bron över vattendraget används fortfarande. Här gick riksväg 13 förr i tiden och långt innan bron kom på plats seglade fartyg upp till Gammelstan förbi Holmsundet.

Foto: Börje Pettersson

Luleå2024-05-10 06:00

Nyheten i korthet

  • Börje och Majlis Pettersson i Porsön, Luleå, har föreslagit att en gammal seglingsled till Gammelstad ska markeras med en skylt som berättar om dess historia.
  • Kommunen har godkänt förslaget, som en del av sitt nya arbetsflöde med Luleåförslagen, där tio förslag hittills har beviljats i år.
  • Förslaget inkluderar även att göra platsen mer trevlig för besökare och vill därför också att en grillplats ska anläggas.

Det porlar, ja, nästan forsar vatten under bron som går mellan Porsön och Björsbyn. Avsmältningen är i full gång. Platsen ligger efter vattendraget som går mellan Björsbyfjärden och Gammelstadsviken. I dag är det en cykelväg mellan Porsön och Björsbyn men förr i tiden passerade det helt andra fordon på platsen. 

– Det här är en historisk plats. Dels har riksväg 13 gått förbi, dels seglade man in här.  På 1300-talet var det ju tio meter högre vattennivå. Leden gick upp till Björsbyn och vidare till Gammelstadsviken och Gammelstad, säger Börje Pettersson som bor alldeles i närheten och har så gjort i 45 år.

Att det passerat båtar eller fartyg i den lilla kanalen är en fascinerande tanke i dag. Men då var den lilla kanalen inte så liten och det såg helt annorlunda ut.

– Då fanns ju inte den här bron och det var djupt vatten. Det är ganska fantastiskt egentligen, vilken syn! Det är synd att folk inte vet om det här, säger Majlis Pettersson.

undefined
Majlis Pettersson och Börje Pettersson har lämnat in medborgarförslag tidigare men då hände ingenting. Kommunen har nu ändrat gången kring förslagen och denna gång fick de napp.
undefined
Under våren är det många som fiskar vid bron och vintertid passerar många på skoterleden bredvid och på ån. Paret Pettersson tycker därför att en grillplats vore lämplig och så ser det ut att bli.

Börje Pettersson beskriver riksväg 13 som dåtidens E4 och trafiken passerade över den gamla valvbron som fortfarande är i god form. Paret Pettersson vill nu att platsen och dess historia ska göras tydlig för alla. De författade därför ett medborgarförslag, ett så kallat Luleåförslag, som lämnades in till kommunen och förslaget beviljades.

Något de inte hade vågat hoppats på.

– Nej, det har varit så krångligt tidigare så det trodde vi inte. Vi har lämnat in förslag tidigare, om badplats på Porsön och cykelväg, så vi trodde inte riktigt på det, säger Börje Pettersson.

undefined
Den gamla bron över vattendraget används fortfarande. Här gick riksväg 13 förr i tiden och långt innan bron kom på plats seglade fartyg upp till Gammelstan förbi Holmsundet.
undefined
I dag passerar inga båtar förbi längre men en gång i tiden gick det förbi segelfartyg på vägen mot Gammelstad.

Kommunen har en ny arbetsgång kring Luleåförslagen där en arbetsgrupp direkt kan besluta om ett förslag ska genomföras eller ej. Så här långt i år har tio förslag beviljats. 

Paret Petterssons förslag går ut på att platsen ska markeras med en skylt som berättar om dess historia, både att seglingsleden gått förbi och att riksvägen passerade.

Några seglingsfartyg passerar inte i den ganska grunda leden i dag, det gör däremot både fiskar och skotrar. I deras förslag finns därför även önskemål om att göra det lite trevligare för de besökare som håller till vid, eller passerar, platsen.

– Här skulle vi kunna ha en grillplats. På vintern går skoterleden förbi och det går att fiska här, nu början gäddan komma, säger Börje Pettersson och tittar ut över ån som nu börjar bli isfri.

Övriga Luleåförslag som bifallits

"Bättre längdskidspår på Porsön"

Kultur- och fritidsförvaltningen har meddelat till personen bakom förslaget att detta är bifall och det hanterats genom bidrag till en förening som ska ansvara för skötseln. 

"Röda Havet"

Förslaget går ut på att göra området kring Röda havet lika fint som vid Mjölkuddstjärnen, bland annat med en gångväg runt om. Kommunen har bifallit förslaget men äger inte mycket mark i området vilket begränsar möjligheterna. Planen är att åtminstone placera ut parkbänk.

"Det ska inte vara farligt att ta sig till universitetet på Porsön."

I förslaget framkommer ett missnöje om trafik -och vägrelaterade aspekter på Porsön, bland annat brist på trottoarer och vid busshållsplatser. Förslaget har fått bifall och en problematisk busshållsplats vid Vänortsvägen kommer att åtgärdas i år samt anslutande gång- och cykelväg.

"Ny gång- och cykelväg på Mjölkudden"

Förslaget om en ny gång- och cykelväg efter Notviksvägen fick bifall. Vägen finns med i Luleå kommuns cykelplan och kanske byggs då vägen görs om. Detta kan dock ligga flera år bort.

 "Gratis aktiviteter på loven"

Detta var det första förslag som fick bifall. Under sportlovet fick skolungdomar gratis liftkort och bad.

"Mötesrum kommunens servcicecenter"

Luleå servicecenter kommer bistå med ett besöksrum vid behov och ska ta fram en rutin för detta.

"Kullar/Kyrkbyn"

Förslaget går ut på att en i dag oanvänd gräsyta i Kyrkbyn skulle kunna bli en fin yta vintertid om det anlades kullar som då kan nyttjas för pulkåkning. Kommunen har gett förslaget bifall då den lekplats som ligger i det aktuella området finns med i Luleå kommuns lekplatsplan med åtgärd planerad år 2027. Till denna åtgärd tas medborgarens önskemål om kullar och pulkabacke med.

"Cykelställ till Ormberget"

Kultur- och fritidsförvaltningen avser att genomföra förslaget under kommande vår och sommar. 

"Slyröjning i Gäddvik"

Kommunen meddelar att det ska åtgärdas när underhållsåtgärderna startas upp inför sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!