Det brutala övergreppet inom äldreomsorgen skakar Luleå. En manlig hemtjänstanställd i 25-årsåldern åtalas för grov våldtäkt efter en händelse i mitten av februari 2024 när han ska ha genomfört vaginal penetration med könsorganet i en kvinnlig brukare.
Vi har tagit del av polisens förundersökningsprotokoll som avslöjar de närmare omständigheterna kring den allvarliga händelsen.
Den brottsutsatta kvinnan är i 80-årsåldern och bor på ett av Luleå tio trygghetsboenden, där flera av hyresgästerna – inklusive kvinnan själv – är anslutna till kommunens trygghetslarm.
Den misstänkte våldtäktsmannen hade inget uppdrag hos kvinnan men hade ändå behörighet till lägenheten via den nyckeltagg som han använde i jobbet.
Kvinnan uppger i förhör att hon tidigare hade träffat mannen då han ibland deltog i samlingar på trygghetsboendet.
Av hennes egna anteckningar strax efter traumat framgår att mannen ska ha kommit till lägenheten och börjat vara närgången.
"Han försökte kyssa mig, sedan lade han mig på sängen och började ta av mig kläderna. Jag hade inte styrka att göra motstånd. Han var snabb och stark", skriver kvinnan.
Därefter skedde den misstänkta grova våldtäkten.
Mannen hade jobbat inom hemtjänsten i över fem år men är numera avskedad. I polisförhör uppger enhetschefen att han var "glad och trevlig mot brukarna", ofta dansade och sjöng med dem, vilket ledde till flera upplevde något som liknade en kärleksrelation med honom.
Samtidigt beskriver chefen honom som "gränslös" och alltför "fysisk" och kvinnliga kollegor hade redan åren innan klagat på att han hade varit alltför närgången, ärenden som dock inte ledde till några polisanmälningar.
Katarina Morin, verksamhetschef inom äldreomsorgen i Luleå, är fortfarande chockad över händelsen, månader efter att den uppdagades.
– Jag saknar ord och har reagerat väldigt starkt över det som hände. Sånt här får bara inte inträffa i vår verksamhet.
Hon beskriver övergreppet mot den kvinnliga brukaren som exceptionellt och mycket ovanligt.
– Det är första gången som vi har den här typen av ärende, i alla fall vad jag har kännedom nu.
Verksamhetschefen är medveten om att mannen även tidigare hade uppvisat olämpligt beteende mot flera kollegor.
– För ett par år sedan hade enhetschefen samtal med honom. Då hade han varit närgången, inte på ett jätteotrevligt sätt men ändå tillräckligt för att det skulle väcka obehag.
Men ingen polisanmälan gjordes då?
– Nej. Om medarbetarna däremot hade upplevt det som ofredanden, hade det säkert skett anmälningar. Jag har fullt förtroende för att enhetschefen gjorde rätt bedömningar.
Den misstänkta grova våldtäkten kunde ske i och med att mannen hade tillgång till sin elektroniska nyckeltagg som gav honom tillträde till alla lägenheter försedda med trygghetslarm på boendet.
Trots den omständigheten är Katarina Morin överlag positiv till införandet av nyckeltaggarna, som skedde 2022.
– Bakgrunden var att vi skulle förbättra kvaliteten och arbetsmiljön för våra medarbetare, som tidigare hade nyckelknippor som skulle hämtas i personallokalerna och lätt kunde tappas bort, säger Katarina Morin som poängterar att taggsystemet tillämpas i de flesta av landets kommuner.
Tack vare nyckeltaggarna kan hemtjänsten också hjälpa till när trygghetslarmen går och därmed avlasta den särskilda larmgruppen inom omsorgen.
– Hemtjänsten finns ju ofta i närområdet när läget är akut, vilket innebär bättre trygghet för brukarna som får snabbare stöd. Och taggarna är kopplade till det område man jobbar inom och den arbetstid man har, vilket alltså inte ger tillgänglighet överallt, jämnt.
– Dessutom har vi tillgång till digitala loggar, där vi kan se vem som har använt taggarna om det sker något olämpligt, säger Morin.
Så ni har inte sett tecken på att nyckeltaggarna missbrukas?
– Nej, vi har inte fått in några sådana signaler men det som hände i vintras har förstås gjort oss uppmärksamma på att det finns brister i systemet.
Kommunen har därför börjat titta på olika åtgärder för att begränsa behörigheten vad gäller nyckeltaggarna.
– Vi måste säkerställa nyckelhanteringen i dialog med företaget som hanterar taggarna och nu jobbar vi aktivt för att lösa problemen.
Men kan du därmed garantera att såna här övergrepp inte sker igen?
– I dagsläget är det svårt att garantera, vilket låter hemskt. Vi gör allt i vår makt för att det inte ska inträffa igen.
De senaste dagarnas rapporteringen kring den misstänkta grova våldtäkten har spridit stor oro hos både brukare och anhöriga i Luleå.
– Frågor kommer garanterat dyka upp på ”seniordagar” och möten med pensionärsföreningarna, som våra områdeschefer besöker regelbundet, säger verksametschef Katarina Morin.
Den åtalade mannen medger vissa delar av händelseförloppet men förnekar brott.