Anställd inom hemtjänsten åtalas för grov våldtäkt

En anställd i hemtjänsten åtalas för grov våldtäkt efter ett övergrepp på en kvinnlig brukare i vintras. Mannen, som nu är avskedad, hade några år tidigare varit närgången mot sina kollegor. "Hemskt och jätteallvarligt", säger områdeschef Rebecca Sterbäck.

Misstänkt grov våldtäkt inom hemtjänsten. En man i 25-årsåldern har nu åtalats efter den allvarliga händelsen i vintras. " Det har varit jättetufft för personalen. Händelsen har påverkat dem jättemycket", säger Rebecca Sterbäck, områdeschef.

Misstänkt grov våldtäkt inom hemtjänsten. En man i 25-årsåldern har nu åtalats efter den allvarliga händelsen i vintras. " Det har varit jättetufft för personalen. Händelsen har påverkat dem jättemycket", säger Rebecca Sterbäck, områdeschef.

Foto: Arkiv

Luleå2024-05-02 19:30

Nyheten i korthet

  • En anställd inom hemtjänsten i Luleå åtalas för grov våldtäkt på en kvinnlig brukare i februari 2024. Han hade tillgång till bostaden genom sitt jobb.
  • Mannen, som nu är avskedad, hade tidigare varit närgången mot kollegor. Hemtjänsten har omprövat sina rutiner för tillträde till brukares bostäder.
  • Händelsen är "hemsk och jätteallvarlig", enligt områdeschef Rebecca Sterbäck. Den påverkar hemtjänstpersonalen starkt och har lett till att behörighetsstrukturen för nyckeltaggar ses över.

Det var i mitten av februari 2024 som den misstänkta grova våldtäkten ägde rum inom hemtjänstens verksamhet i Luleå. 

En manlig anställd i 25-årsåldern ska enligt det nu väckta åtalet ha genomfört ett vaginalt övergrepp på en kvinnlig brukare. 

Av åtalet framgår att den misstänkta våldtäkten skedde efter att mannen först hade fört kvinnan till sängen och placerat henne på rygg för att därefter genomföra övergreppet.

Han hade inget uppdrag hos den utsatta kvinnan men hade ändå behörighet till bostaden och tog sig in med hjälp av en nyckeltagg som han använde i jobbet. 

undefined
Det var i mitten av februari 2024 som den misstänkta grova våldtäkten ägde rum inom hemtjänstens verksamhet i Luleå.

Enligt åtalet visade mannen i 25-årsåldern särskild hänsynslöshet i samband med våldtäkten och därför är brottet att betrakta som grovt – då mannen utnyttjade sin ställning vid hemtjänsten för att komma in i kvinnans bostad och utnyttjade hennes skyddslösa ställning.  

Rebecca Sterbäck, tillförordnad områdeschef inom hemtjänsten sedan en dryg månad tillbaka, uppger att händelsen kom till chefernas kännedom dagen efter att polisanmälan hade upprättats.  

– Det har varit jättetufft för personalen. Händelsen har påverkat dem jättemycket. 

Hur länge hade mannen varit anställd?

– Han hade jobbat i hemtjänstgruppen i fem och ett halvt år. I samband med händelsen blev han avstängd medan en arbetsrättslig utredning tog vid. Nu är han avskedad.

I vilken ålder är det kvinnliga brottsoffret, brukaren?

– Jag vill inte kommentera brottsoffret men min föregångare, den tidigare områdeschefen, var i kontakt med både anhöriga och brukare. Brukaren har fått samtalsstöd efteråt, säger områdeschefen.

undefined
"Han hade jobbat i hemtjänstgruppen i fem och ett halvt år. I samband med händelsen blev han avstängd medan en arbetsrättslig utredning tog vid. Nu är han avskedad", säger Rebecca Sterbäck, områdeschef inom hemtjänsten.

Den misstänkte våldtäktsmannen hade alltså inte haft kvinnan som brukare tidigare. Att han ändå lyckades ta sig in i lägenheten berodde på att all hemtjänstpersonal vid tidpunkten hade tillträde till alla brukare inom särskilt specificerade tidsfönster när nyckeltaggarna var aktiva.   

Noterbart är att hemtjänsten i Luleå har cirka 400 fast anställda medan cirka 1850 brukare har trygghetslarm. 

– Vi införde systemet med nyckeltaggarna 2022 som innebär behörighet till alla dörrar och brukare, även till dem med trygghetslarm. Hemtjänsten ska kunna hjälpa till så att våra brukare får en snabbare hjälp när det gäller trygghetslarmen. 

Men hemtjänsten har nu omprövat rutinerna gällande nyckeltaggarna. Den misstänkt grova våldtäkten anmäldes även till inspektionen för vård och omsorg, IVO, och har utretts enligt Lex Sarah.

– Alla brukare ska vara trygga med oss, det är absolut viktigast. Därför tittar vi över behörighetsstrukturen vad gäller nyckeltaggarna.

Den åtalade mannen fanns inte i belastningsregistret sedan tidigare och enligt Sterbäck hade varken personal eller verksamhetsledning mottagit varningssignaler innan den misstänkta våldtäkten. 

Dock hade det framkommit att han var närgången mot kollegor några år tidigare. Enhetschefen hade också haft samtal med medarbetaren gällande de klagomålen. 

Socialförvaltningen är annars noga med att följa lagen om registerkontroll som innebär att alla arbetsgivare måste begära ut samma utdrag från belastningsregistret som vid anställningar inom HVB-verksamheter, där bland annat sexbrott ingår.

– Sen ska personalen alltid tala med sin närmaste chef om det sker avvikelser av olika slag eller något går fel i våra verksamheter, säger Rebecca Sterbäck, områdeschef. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!