– Det blir ju väldigt mycket spekulation. Men någon större oro bland de anställda finns inte, eftersom förändringarna ligger så långt fram i tiden, säger Mats Bäcklund, vice ordförande i Metalls verkstadsklubb vid SSAB.
Luleå är sist ut i kedjan på SSAB. I Oxelösund släcks masugn och koksverk inom fem år, samtidigt som en elektrisk ljusbågsugn byggs. Den ska smälta järnsvampen från den demonstrationsanläggning som Hybrit ännu inte bestämt ort för.
SSAB:s koncernledning räknar med att omställningen i Luleå är minst 20 år bort.
Tekniken som utvecklas vid Hybritprojektet innebär att både tillverkningen av järnsvamp och stål blir fossilfri. Det betyder att masugnen och koksverket försvinner från SSAB i Luleå.
Efter uppgifterna om en spricka i Hybritprojektet och LKAB:s utspel om att bygga ett antal järnsvampverk i Malmfälten, finns tunga faktorer som talar för att SSAB inte kommer driva någon reduktionsanläggning i Luleå.
Verksamheten kommer i sådana fall i framtiden att bestå av en elektrisk ljusbågsugn och den tillverkning som kopplas till stålverket och stränggjutningen.
– Att koksverket försvinner gör 200 tjänster. Sedan påverkas givetvis sidoavdelningar som centralt underhåll och transporter. Vilken skillnad det gör i antalet tjänster är svårt att beräkna. Vidare är det svårt att beräkna hur många tjänster en Hybritanläggning kan ge, men min gissning är ett 50-tal. Allt som allt skulle jag tro att det handlar om mellan 250 och 300 jobb färre på SSAB i Luleå, säger Mats Bäcklund.
Det kan låta som en dramatisk omvandling, men Bäcklund har sett sin arbetsplats förändras över tid.
– Bara under min tid på SSAB så har vi gått från 5 500 anställda i mitten av 1970-talet till dagens cirka 1 100. Och omställningen kommer ju ske över lång tid. Teknikutvecklingen är ju ingenting som man kan säga nej till. Allting är inriktat på miljötänket nu. Vi får hoppas att det dyker upp andra arbetstillfällen också.
Metall är tydlig med att de anser att en Hybritanläggning ska byggas i Luleå av SSAB. Bäcklund utesluter inte heller att så blir fallet.
– Det är väl en fråga om huruvida LKAB kommer att klara av att producera allt de behöver i sina egna anläggningar eller inte. De har ju kunder över hela världen. Det kanske blir så att SSAB behöver en egen anläggning. Det är mycket frågetecken i dagsläget, säger han.