Vi har tidigare berättat att bemanningsläget på Sunderby sjukhus gjort att tre medicinavdelningar slås samman under sommaren.
Enligt uppgifter till NSD och Kuriren är sammanslagningarna en av orsakerna till att sex sjuksköterskor på avdelningarna har sagt upp sig. Fyra har redan slutat och två jobbar fortfarande kvar under sina uppsägningstider.
Vi har varit i kontakt med några av de som slutat och övrig personal på avdelningarna, men de har tackat nej till att medverka i en intervju av rädsla för repressalier. De berättar anonymt att de anser att sammanslagningen hotar patientsäkerheten. Patienter med olika behov blandas på samma avdelning, det kan vara till exempel akutpatienter, njurpatienter och geriatrik, berättar sköterskorna. Sjuksköterskorna anser att det hotar säkerheten för patienterna och arbetsmiljön för personalen, eftersom avdelningarna tidigare varit specialiserade på olika patientgrupper.
Personalen anser att deras behov och önskemål ignorerades när regionen beslutade om sammanslagningarna. Regionen behandlar personalen som brickor i ett spel som man flyttar och anpassar hur som helst, menar personalen.
Elisabeth Lindblad är ordförande i Vårdförbundet Norrbotten:
– Vi har krävt att sjuksköterskorna ska få utbildning för att ta hand om nya patientgrupper. Vi har också krävt att det ska göras en risk- och konsekvensanalys, säger hon.
Vad ser du för risker med denna förändring?
– Det riskerar att sjuksköterskorna får en sämre arbetsmiljö om de inte utbildas för nya patientgrupper. Det blir också ökad stress samt att patientsäkerheten kan hotas, säger Elisabeth Lindblad.
Vad tycker du om att ingen av sjuksköterskorna vågar ställa upp och berätta varför de säger upp sig?
– Det är för dj-ligt. Vi vet att det har varit en tystnadskultur inom regionen och att det fortfarande finns kvar, där våra medlemmar upplever att de kan bli straffade om de uttalar sig. Det borde inte vara så. Våra medlemmar har samhällsbärande yrken och är viktiga för hela samhället, säger Elisabeth Lindblad.
Peter Johansson, verksamhetschef för medicinavdelningarna på Sunderby sjukhus, beklagar att sex sjuksköterskor sagt upp sig.
– Jag beklagar det verkligen. Vi har avgångssamtal med alla och hoppas att de vill komma tillbaka, eller ta tillbaka sina uppsägningar, säger han.
Vad tycker du om att sjuksköterskor som varit i kontakt med oss, anser att patientsäkerheten hotas på grund av sammanslagningarna?
– Det är bland annat för att ge personalen en bättre arbetsmiljö och för att ge patienterna en bättre vård som vi slår ihop avdelningarna. Vi delar upp personalen i tre olika team som i möjligaste mån tar hand om olika patientgrupper. Vi har också fortbildning av vår personal. Det blir även fler att fråga till råds om man behöver, säger Peter Johansson.
Är det en permanent sammanslagning av avdelningarna?
– Nej, vi började i slutet av april för att vi hade många föräldralediga då. Som det ser ut nu ska det pågå till oktober, säger han,
Peter Johansson förstår inte att personal inte vågar ställa upp och säga vad det tycker.
– Det är mycket tråkigt. Min dörr står alltid öppen och ingen får repressalier för vad de tycker. Det finns ingen tystnadskultur på mina avdelningar, säger han.