Vi har tidigare berättat om den ansträngda personalsituationen vid Sunderby sjukhus, under sommaren minskar antalet operationer och salar hålls stängda. Nu står det klart att även medicin halverar antalet slutenvårdsplatser under sommarmånaderna, vilket i förlängningen drabbar akuten hårdast.
– Vi har varit tvungna att dra ner på antalet vårdplatser. Vi har en utmanande bemanningssituation där vi försöker få ut så mycket vård som möjligt för patienterna, men samtidigt säkerställa en god arbetsmiljö för personalen, säger Peter Johansson, verksamhetschef för medicinavdelningarna 42, 43, 61 och 63 på Sunderby sjukhus.
Till skillnad från akuten har inte de två medicinavdelningarna som håller öppet ett flertal olösta pass under sommaren.
– Vi har inte olösta pass i det ordinarie schemat, just nu har vi det dock på grund av att vi till och med måndag håller öppet två extra vårdplatser och sen kan det tillkomma sjukfrånvaro. Det är sådant man inte kan planera i förväg, säger han.
På medicinavdelningarna har flera i personalen valt att "sälja" sin semester, vilket i praktiken innebär att de skjuter upp sin semester och jobbar under de populäraste semesterveckorna mot en ersättning på 25 000 kronor per vecka.
– Vi försöker göra en balansakt och få till det så bra som möjligt. Vi vill inte ha en alltför stor semesterskuld heller, vi ska ju klara av att bedriva vård under resten av året också, säger Peter Johansson.
På akuten finns inte möjligheten att dra ner på antalet platser. Där ska verksamheten rulla 24 timmar om dygnet, året runt. Men enhetschefen Sandra Andersson Nyström upplever ändå att bemanningen ser ganska bra ut i sommar.
– Det ser betydligt bättre ut än tidigare somrar, säger hon.
Andersson Nyström menar att det finns tre skäl till att bemanningsläget är bättre i år än tidigare.
– I år fick vi gå ut med avrop för bemanningssköterskor längre i förväg än vi gjort tidigare, fler i den ordinarie personalen har valt att skjuta på sina semestrar tack vare höjd ersättning och vi har också fått höjd ersättning för extrapass, säger hon.
Sammantaget har detta lett till att det finns färre övertidspass än tidigare år och eftersom personalen får mer betalt för extrapassen nu är det också enklare att lösa dem.
Akutvårdsavdelningen som startade upp i våras har också lyckats bemanna sina tio öppenvårdsplatser, tanken är att patienter med fortsatt behov av vård ska kunna ligga där i upp till ett dygn. Men ibland blir vårdtiden på akuten betydligt längre ändå. Sjuksköterskan Nadja Ståhl berättar om en patient som nyligen blev kvar på akuten i tre dygn.
– Problemet nu är exakt samma som tidigare, det saknas slutenvårdsplatser, säger Nadja Ståhl.
Hon har tidigare trätt fram i media och beskrivit den kaosartade situationen på akuten.
– Hittills har vi klarat det tack vare bemanningssköterskorna som tar många av extrapassen. Även vi i den ordinarie personalen ställer upp och tar många pass. Vi är ett bra gäng, som är lojala och trogna vår arbetsgivare. Vi gillar vårt jobb också och därför löser det sig, säger Nadja Ståhl.
Men inför varje helg får hon sms om olösta pass. Hon tittar på sin telefon.
– Nu i helgen är det tre olösta pass på akuten och akutvårdsavdelningen, säger Nadja Ståhl.