Så blir mångmiljonsatsningen vid Kyrkbyn

Ett helt nytt bostadsområde i Luleå. Så beskriver Away Group sina planer på entreprenörsbostäder i närheten av Kyrkbyn. Nu har bolaget lämnat in en bygglovsansökan och väntar på besked från kommunen.

Det är en bit inne i skogen som ses mitt i bild som Away Group AB vill anlägga 1280 entreprenörslägenheter som ska rymma totalt 1600 personer. Bygglovsansökan är inlämnad.

Det är en bit inne i skogen som ses mitt i bild som Away Group AB vill anlägga 1280 entreprenörslägenheter som ska rymma totalt 1600 personer. Bygglovsansökan är inlämnad.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2024-04-27 06:00

Nyheten i korthet

  • Away Group AB planerar att bygga ett nytt bostadsområde vid Kyrkbyn i Luleå, med plats för 1600 personer i 1280 lägenheter. Bolaget har nu lämnat in en bygglovsansökan.
  • Bostäderna kommer att byggas i två stora cirklar och vara i två plan, med gemensamhetslokaler och reception. Planen är att börja med markarbete redan efter sommaren.
  • Enligt en undersökning gjord av Arkeologicentrum kommer projektet inte att påverka det närliggande världsarvet negativt.

Det är ingen liten satsning som Away Group AB vill göra i Luleå. Om deras planer på att anlägga entreprenörsbostäder några hundra meter från kyrkogården i Kyrkbyn blir verklighet kommer 1 600 personer att bo på platsen, fördelat på 1 280 lägenheter.

– Jag skulle nästan säga att det är en ny stadsdel, säger Jimmy Södergren, operativ chef och partner på Away Group.

Den aktuella platsen ligger inte långt från viadukten som går över järnvägen på väg till Kyrkbyn. Det område som Away Group vill bebygga ligger en bit in i skogen till höger tämligen direkt efter viadukten. Svenska kyrkan äger marken.

För cirka fyra veckor sedan lämnade företaget in en bygglovsansökan. Ärendet handläggs just nu. Det handlar om ett tillfälligt bygglov på tio år med möjlighet till förlängning av fem år. Klart är att om det blir verklighet så kommer bostäderna stå ett bra tag.

– Det vi ser nu i första hand är tio år och då tror jag att man räknar lågt. När man tittar på alla andras projekttider så är det ungefär tio år men vi vet av erfarenhet att många projekt drar ut mer på tiden eller drar igång lite senare än vad man räknat med, säger Jimmy Södergren.

Bostäderna består av lägenheter på antingen 12 kvadratmeter, som är för en person, eller en lägenhet på 24 kvadratmeter som är för en eller två personer. Bostäderna kommer att byggas upp i två stora cirklar, likt en urtavla, och vara i två plan.

Det finns en viss symbolik bakom formen.

– Med de klockorna menar vi på att tiden för den gröna omställningen är viktig, det är viktigt att de här projekten görs för att vi ska kunna komma ner i rätt form av utsläpp, säger Jimmy Södergren.

undefined
Bostäderna byggs i formen av en urtavla eller cirkel och i två sektioner. På bilden ses även en parkering. I området kommer det även finnas reception, gym och möjlighet att köpa livsmedel.

Det kommer finnas gemensamhetslokaler, uppehållsrum med tv samt tvättstugor. Utöver detta ska byggnader för reception, gym och personalutrymmen byggas. Receptionen kommer vara i drift dygnet runt och även rymma en mindre livsmedelsbutik. I ansökan skriver Away Group att det krävs en bemanning om cirka 25 heltidstjänster där 70 procent står för städningen av lägenheterna.

– Det är som att bygga upp ett jättehotell, kan man säga. Det är i princip samma standard som ett riktigt bra hotell, säger Jimmy Södergren.

Jämfört med den stora anläggning Away har i Skellefteå ska Luleåsatsningen bli mer integrerad i naturen.

– Det vi bygger i Luleå kommer mer ha en grön karaktär, mer skog och växter bevarat mellan byggnaderna. Det gör vi givetvis för att vi vill det men också för att vi tror att de människor som ska bo där uppskattar mycket att bo i naturen, helt enkelt. Man öppnar dörren och hör fågelkvitter, det är rätt najs, säger Jimmy Södergren.

undefined
Away Group har en liknande anläggning vid Solbacken i Skellefteå.
undefined
Agneta Jaktland, sitemanager på Away Group, visar hur de 13 kvadratmeter stora entreprenörsbostäderna på Solbacken ser ut.

De industrisatsningar som genomförs kostar många miljarder men även bostäderna som krävs kring detta omsätter stora belopp. 

– Hela projektet i sig är väldigt många miljoner, flera hundra miljoner, säger Jimmy Södergren.

Om allt går enligt plan med bygglovet ska Away Group jobba snabbt. Redan efter sommaren vill de börja med markarbete.

– Jag skulle säga att man kan börja flytta in i november, möjligtvis. Inte i full skala men absolut påbörja inflyttningen, säger Jimmy Södergren.

Är det viktigt för er att den tidsplanen håller, faller projektet annars?

– Nej, nej, det faller inte alls. Det är mer att efterfrågan är enorm. De vi för en diskussion med har ett behov så snart som möjligt och det är deras behov vi försöker fylla.

En handfull företag är intresserade. Det handlar om företag som ska i bygga i Luleå men även Boden.

– Behovet är jättestort, så mycket kan jag säga. Vi sitter i diskussioner och det är klart att de är intresserade av att det här byggs. Byggs inte det här så blir det nog stopp i deras produktionskedjor också, säger Jimmy Södergren som är optimistisk till att deras ansökan ska beviljas.

– Man kan aldrig vara helt säker men det är vad vi känner i dag i alla fall, att vi har ett bygglov på det här. Det finns ingenting, tycker jag, som tyder på att vi inte skulle få det.

undefined
Det är en bit inne i skogen som ses mitt i bild som Away Group AB vill anlägga 1280 entreprenörslägenheter som ska rymma totalt 1600 personer. Bygglovsansökan är inlämnad.

Bifogat i bygglovsansökan har Away låtit göra en så kallad Heritage Impact Assessment. Arkeologicentrum i Skandinavien AB har undersökt vilken påverkan projektet har på det närliggande världsarvet. Deras slutsats är att inget av världsarvets värden går förlorade av det som planeras och Arkeologicentrum går faktiskt så långt i sin sammanfattning att de till och med ifrågasätter varför en bedömning över huvud taget ansetts vara nödvändigt, något som Länsstyrelsen ska ha efterfrågat enligt samma undersökning.

Jimmy Södergren är dock medveten om att det är ett speciellt miljö i det närliggande området med turism, kyrkstugor och världsarv.

– Jag förstår också att det här handlar mycket om politik men jag tror dock att om man sätter stopp för sådana här projekt sätter man också stopp för den gröna omställningen, säger han och fortsätter:

– Vi har suttit i diskussion med kommunen och försökt tillgodose de önskemål som kommunen önskar. Där är vi lyhörda. Jag tycker vi haft en bra diskussion.

Företaget har haft långtgångna diskussioner med markägaren Svenska kyrkan.

– Det är klart, vi hade aldrig lämnat in ett bygglov om vi inte kommit överens om upplägget där. Den diskussionen har vi fört mellan parterna, säger Jimmy Södergren.

Den aktuella församlingen, Nederluleå, har tidigare varit tveksam till att Kyrkbyn är en lämplig plats för en anläggning som denna och hyst oro över vilken påverkan det får. Dels på deras egen verksamhet, dels för de personer som ska bo i det nya området i skogen och dels hur det påverkar Kyrkbyn i stort.

Det är dock inte församlingen som sitter på beslutet. Det gör Svenska kyrkan via Luleå stift där Anders Landström är stiftsjägmästare och chef över egendomsförvaltningen.

– Vi har försökt analysera efter vår förmåga om det här är ett lämpligt område och ser inga akuta hinder, det här är ett lämpligt område som vi ser det. Sedan kan det finnas aspekter som inte vi tänker på som kommunen upptäcker, eller Länsstyrelsen, säger han.

Anders Landström vill inte gå så långt som att säga att det är helt klart redan nu att kyrkan ska upplåta mark om bygglovet beviljas. Ett avtal ska skrivas och nya samtal med församlingen väntar.

– Då kommer vi ha ett samråd med församlingen i Nederluleå igen, så får vi se vad vi kommer fram till där, säger Anders Landström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!