Oron växer bland de cirka 380 hyresgästerna i Lulebos bostadsområde på Mjölkudden, mot bakgrund av förra helgens polispådrag efter knivrånet i Notviksstan.
En småbarnspappa berättar för Norrbottens-Kuriren hur källarna och förråden har kraftigt eftersatta underhåll, särskilt vad gäller lås och dörrar.
Följden blir att missbrukare och ungdomsgäng regelbundet tar sig in obehörigen och använder utrymmena.
Hyresvärden, kommunägda Lulebo, väljer att svara på frågor per mejl och beskriver bland annat ett pågående rot-renoveringsprojekt på Mjölkudden.
– Projektet är i sluttampen där mark och dränering samt källare och förråd ligger i planen för att åtgärdas. En källare är redan renoverad med goda resultat, säger områdeschef Pär Nordberg.
Ett av era skyddsrum förvandlades till en ”knarkarkvart”. Hur är det möjligt?
– Om något sådant händer hanterar vi det direkt. Våra fastigheter ronderas löpande av oss själva och väktare, vi polisanmäler också inbrott och skadegörelse. Vi har direkt när vi fått vetskap om detta agerat. I detta fall har vi satt nya hänglås mot utrymmen som vi bedömde vara drabbade.
Dörrarna till källarförråden ska enligt småbarnspappan vara svåra att stänga, sakna ”självlås” och därför står de ofta öppna för obehöriga. Varför görs inget åt detta?
– Vi avhjälper direkt fel och skadegörelse i våra fastigheter. Hyresgästerna kan också felanmäla om de upptäcker fel och skadegörelse. I detta fall har hyresgästerna ett eget ansvar att låsa om sig.
Hyresgäster kräver att Lulebo stärker upp ytterdörrar och dörrar till förråd, cykelförråd med mera. Vilka åtgärder kan ni utlova och när inleds arbetet med detta?
– Det är redan startat. En källare med förråd är redan klar, övriga ligger i planen för 2024-2025. I vissa källare har vi redan satt in elektroniska lås. Vi utvärderar denna installation.
Det ska inte heller finnas eluttag i källaren, vilket innebär att enskilda förråd saknar belysning. Varför tog ni bort eluttagen?
– Alla våra förråd ska ha belysning och finns det inte ska det åtgärdas skyndsamt.
Hur ser ni generellt på problematiken med ungdomsgäng, missbrukare och hemlösa som använder Lulebos förrådsutrymmen, skyddsrum med mera? Ser det likadant ut i andra stadsdelar?
– Obehöriga har inget i våra fastigheter att göra. Vi ser allvarligt på om det uppstår och hanterar det omedelbart, säger Pär Nordberg, Lulebo.