Polisen i Luleå försöker nysta upp en större stöldhärva bland unga med gängkopplingar, enligt uppgift till Norrbottens-Kuriren.
Flera av gängmedlemmarna kan vara inblandade i det väpnade butiksrån som ägde rum i fredags eftermiddag och som innebar att polisen genomförde en stor insats på Mjölkudden.
En grupp på flera yngre män hade vid 16-tiden under fredagen genomfört rånet i en butik i industriområdet Notviksstan, när övervakningskameror slogs sönder och den ende butiksanställde hotades med kniv.
Enligt NSD ska rånbytet främst ha handlat om snus, samtidigt som Kuriren erfar att stora mängder cigarettlimpor hittades i svarta sopsäckar och väskor i ett cykelförråd i samband med polisens ingripande.
– Det kan vara så att mer stöldgods hittades där, som inte kan kopplas till butiksrånet, säger Gabrielle Engström, assisterande åklagare.
Initialt var fem frihetsberövade, alla under 20 år, när brottsrubriceringen var grovt rån.
Under tisdagen häktades två av dem – i 15-årsåldern respektive 20-årsåldern – samtidigt som rubriceringen ändrades till rån av normalgraden.
Den äldre misstänkte mannen, tidigare ostraffad, bor i området där pojkarna greps av polisen.
– Han förnekar brott och saknar inblandning i den påstådda händelsen. Därför bestrider han häktningsyrkandet och motsätter sig restriktionerna, sa Ellen Källström, mannens försvarsadvokat.
Den andre pojken i 15-årsåldern är boende i Luleå och misstänks även för ett tidigare rån på Hertsön i slutet av mars, utan kniv eller annat tillhygge men då ska målsäganden däremot ha blivit våldsutsatt på andra sätt.
– Han bestrider häktning och restriktioner, förnekar det påstådda rånet i mars men erkänner butiksrånet, sa Rune Bäcklund, den unge mannens försvarare.
Båda yngre männen misstänks på sannolika skäl för knivrånet och häktades, bland annat då straffvärdet inte understiger fängelse i ett och ett halvt år.
Åklagaren var nöjd med att även tingsrätten ansåg att det fanns synnerliga skäl att häkta den yngre mannen, trots att han inte har fyllt 18 år ännu, bland annat för att det inte ansågs finnas någon annan betryggande övervakning än häktet för honom.
– Ett alternativ hade varit ett HVB-hem, enligt Lagen om vård av unga, men både jag och tingsrätten menar att han skulle kunna försvåra för utredningen på ett sådant hem genom att exempelvis ta kontakt med medmisstänkta, säger Engström.
Flera av de ungdomar som tidigare satt frihetsberövade är fortfarande aktuella i ärendet.
– Det finns flera medmisstänkta, säger åklagaren.
Vem som höll i kniven är ännu inte utrett men alla ungdomar i ärendet kan enligt åklagaren ändå misstänkas för delaktighet.
– Om de begår gärningen utifrån en gemensam plan, tillsammans och med olika roller, då kan flera dömas för rånet.
Utredare inom polisens krimjour närvarade vid häktningsförhandlingarna men ingen ville efteråt kommentera om någon av de häktade tillhör det ungdomsgäng som just nu utreds parallellt.
Även åklagaren var förtegen rörande eventuella gängkopplingar.
– Det vill jag inte närmare kommentera nu men kanske återkommer till det. Utredningen är i ett tidigt skede ännu, säger assisterande åklagare Gabrielle Engström.
Åtal ska vara väckt senast den 28 maj.