"Luleåskåning" kan vinna Sveriges finaste arkitektpris

Luleåsonen Johan Berg, 49 år, kan vinna Sveriges finaste arkitekturpris. Hans arkitektkontor står bakom ett hyllat bostadsprojekt i Uppsala, ett av fyra bidrag som tävlar om Kasper Salin-priset. "Vi hade ett liknande projekt på gång i Kronandalen", säger Berg.

"Många kallade mig 'Skåne' hemma", säger arkitekten Johan Berg, 49 år, som växte upp på Bergnäset och flyttade från Luleå i 25-årsåldern.

"Många kallade mig 'Skåne' hemma", säger arkitekten Johan Berg, 49 år, som växte upp på Bergnäset och flyttade från Luleå i 25-årsåldern.

Foto: Privat

Luleå2024-03-07 10:30

I veckan tillkännagavs vilka fyra bidrag som gör upp om prestigefyllda Kasper Salin-priset, som delas ut till ett byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet i samband med den årliga Arkitekturgalan. 

Bland dem återfinns det innovativa flerbostadshuset Raw i Uppsala – skapat av Johan Berg Arkitekter med Raw Property som beställare.

– Totalt 87 nomineringar inkom. Därefter valde juryn ut 20 bidrag och tittade närmare på elva under en resa genom Sverige. Väldigt kul och hedrande att vara med bland de fyra sista nu, säger den Luleåbördige arkitekten under onsdag kväll.

undefined
Flerbostadshuset Raw i Uppsala präglas av sin kvadratiska betongstomme. "Insidan och bostaden gör huset", konstaterar juryn som beslutar vem som får Kasper Salin-priset.

Johan Berg föddes i Helsingborg men flyttade med familjen till Bergnäset 1987 och bodde kvar i Luleå till 25-årsåldern. Efter att ha läst till arkitekt i Lund och Milano flyttade han åter hem till Luleå 2004, där Berg först jobbade på dåvarande Tirsén & Aili, bland annat under uppförandet av Kulturens hus. 

Därefter var han på Wingårdhs arkitekter innan han kompanjon startade byrån som först hette Berg Thornton Arkitekter, byrån som bland annat ritade ombyggnationen av Seminariet i Luleå

undefined
"Många kallade mig 'Skåne' hemma", säger arkitekten Johan Berg, 49 år, som växte upp på Bergnäset och flyttade från Luleå i 25-årsåldern.

Tillsammans med forne arkitektpartnern Oliver Thornton utarbetade han Raw-konceptet som la grunden till fastighetsutvecklingbolaget Raw Property och sedan fyra år tillbaka driver han vidare den Nackabaserade arkitektbyrån, numera i eget namn. 

Poängen med Raw, menar Johan Berg, är flexibiliteten där boende köper en minimalt inredd lägenhet som de sedan kan utforma själva genom att exempelvis klä den råa stommen, uppföra innerväggar eller lägga till nya bjälklag. 

– Man flyttar in i en stor generell etta, med badrum och enkelt kök. Sen kan man skapa upp till en femrumslägenhet utifrån det. Vi har hämtat inspiration från utlandet, inte minst Holland. Just den här valfriheten uppskattar folk.

Konceptet bryter ny mark i Sverige.

– Första huset i Sverige enligt idén kring Open Building. Det ger också mer hållbarhet i byggnaden, då flexibla lösningar klarar framtidens behov bättre. 

undefined
En och samma enhet i Raw-projektet kan gå från att vara en stor etta till en avdelad femrumslägenhet, beroende på behov och preferenser.

Arkitektoniskt är flerbostadshuset i stadsdelen Rosendal i Uppsala brutalt präglat med sin kvadratiska gråa form utan större krusiduller. "Det är insidan och bostaden som gör huset", konstaterar juryn i sin motivering. 

– Ett betonghus med robust stomme. De som vill göra sina bostadsrätter till mer ”high end”-boende kan själva uppgradera med trägolv med mera men det går lika bra att bo ”asketiskt”, flytta in lite möbler och skärmväggar.

Något för Luleå också?

– Ja. Vi hade faktiskt ett liknande projekt på gång i Kronandalen men sen ändrades de planerna, säger Johan Berg som även ritar privata villaobjekt, nu senast åt vänner i Bensbytrakterna. 

Vinnaren av årets Kasper Salin-pris avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö och de övriga tre nominerade är en kontorsbyggnad i Malmö, ett fritidshus i Karlsborg och en utbyggnad av Tekniska muséet i Stockholm. 

Vem tar hem priset?

– Väldigt olika projekt. Svårt att sia om vilket bidrag som vinner men bara att nomineras känns som en vinst, säger Johan Berg. 

Kasper Salin-priset instiftades 1962 efter en donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919). 

Priset består av en bronsrelief, utformad av arkitekt Bengt Lindroos, som fästs på byggnaden. Repliker av priset ges också till byggherren och arkitekten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!