Så blir de sista lägenheterna i Seminariet

Den andra etappen av Seminariets ombyggnation är i full gång. Kuriren har varit på besök för att se hur den tredje och sista byggnaden ska se ut.

Vill bevara. Johan Berg vill göra så få förändringar som möjligt med Seminariets exteriör för att inte förändra byggnadernas karaktär.

Vill bevara. Johan Berg vill göra så få förändringar som möjligt med Seminariets exteriör för att inte förändra byggnadernas karaktär.

Foto: Marcus Nigeus

Bygge2016-09-15 20:00

De flesta lägenheterna som nu håller på att byggas i första etappen på Seminariet är redan sålda. Etapp 1 handlar om hus A och hus C. Etapp två handlar om hus B. Johan Berg är arkitekt på Berg Thornton Arkitekter AB som arbetar med Seminariet.

– Vi har producerat ritningarna för hus B och under hösten kommer de att gå ut till försäljning, säger han.

Sammanlagt kommer Seminariet att rymma 66 lägenheter. 22 av dem byggs i hus B. Där varierar lägenheter i storlek mellan 57 kvm och 126 kvm så att det ska finnas lägenheter som passar från en eller två personer upp till familjebostäder. Restaurangen på innergården är byggd i anslutning till hus B. Det finns ingen användning för restaurangen i det nya bostadshuset och den kommer att rivas.

– Restaurangen skall rivas, och det kommer innebära en avsevärd förbättring för flera av bostäderna och innergården, säger Johan Berg.

B-byggnaden byggdes på 70-talet, och Johan Berg säger att han vill bevara den eran i ombyggnationen.

–Hus B är väldigt mycket ett barn av sin tid med sina inneboende kvaliteter. Där det på exteriören är plåt förblir det plåt. Putsfasaderna kommer att fräschas upp och kulören att justeras, men huset behåller mycket av sin karaktär, säger han.

Trapporna i byggnaden håller just nu på att byggas igen, och en central trappuppgång ska istället byggas i mitten av huset. Den kommer att ha naturligt ljusinsläpp ovanifrån. Alla fönster kommer att rivas ut. De ersätts med modernare fönster som har mer glasyta för att maximera mängden ljus de släpper in. Betongtaket, som är byggt i en tät valvform kommer att finnas kvar i de färdiga lägenheterna.

– Det blir verkligen unikt i Luleå att få en sådan här interiör. 70-talet var lite djärvare och gladare kulörer, säger Johan Berg.

Kuriren rekommenderar:

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Lista över brotten i din kommun under 2015.

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!