Norrbotten fortsätter att tappa i befolkning. Förra året minskade länet med drygt 700 personer enligt Statistiska centralbyrån och nyligen kunde vi berätta att färska siffror tyder på att den utvecklingen ser ut att fortsätta.
Norrbotten tappade -255 invånare och Luleå backade med -131 invånare första kvartalet 2024.
– Har man målsättningen att öka, då måste den ökningen ske. Då kan man inte ha negativa siffror eller stå stilla, säger statsvetaren Simon Matti.
Förra året gick visserligen Luleå plus med 108 personer men det är långt under kommunens vilja att öka med drygt 1 000 personer per år.
– Det är för få som flyttar in, konstaterade kommunalrådet Carina Sammeli i en intervju med Norrbottens-Kuriren i februari 2024.
Att Luleå tycks stå och stampa, och att länet backar, är inte något som förvånar Simon Matti.
– Det här har vi sett under väldigt lång tid. I Norrbottens län finns det många kommuner som blir mindre. Folk flyttar från Överkalix till Luleå, samtidigt som människor från Luleå flyttar till Stockholm. Att Luleå är hyfsat i balans beror till stor del på att Luleå tar invånare från övriga länet, säger han.
Vad innebär det?
– För en enskild kommun, om man står och stampar eller inte blir fler, då får man inte ökat skatteunderlag heller vilket gör att samhällsservicen blir svårare att hålla igång.
Vad krävs för att Luleå, eller Norrbotten, ska växa? Är geografin ett problem?
– Det är en jätteutmaning för de flesta verksamheter. Det ser man inte minst på universitet, vi har en tydlig konkurrensnackdel för att vi ligger där vi ligger. Kallortstillägg, det kanske inte var en sån dum idé trots allt. Ekonomiska incitament för att flytta norrut. Det finns sådana typer av projekt som man kan använda sig av. Att betala studielån för att ta ett lärarjobb i Norrbottens inland, säger Simon Matti.
Luleås mål om att växa har funnits redan innan industrisatsningarna kom in i bilden. Förra året växte Skellefteå kraftigt, och satsningen på en batterifabrik i staden är en förklaring.
De som är optimistiskt lagda väntar på en liknande utveckling även för Luleå när industrisatsningarna tagit fart här uppe, menar Matti.
– Alla de här stora projekten som det pratas så mycket om, Luleå hamns utbyggnad, Hybrit, Talga, H2 green steel, det är projekt som inte är "up and running". Den positivt lagda säger då, vänta bara tills det här är klart. Det ska inte öka just nu, för det är inte färdigt. När de väl är på plats om fem-tio år, kan vi se de stora ökningarna.
Vad säger den negativt lagda?
– Den negativa sidan säger tänk om det aldrig blir färdigt. Det är fortfarande lite "Stålverk 80" över det. Man tror det när man ser det, man har varit med om det förut och "vi vet hur det gick". För det andra, hur mycket arbetskraft kommer behövs och hur får man människor, ingenjörer till exempel, som kan få jobb på andra ställen att välja Norrbotten.
Vad är din bild, varför tror du att Luleå inte växer?
– Det finns fortfarande en bild av Luleå som en liten, liten stad långt, långt borta. Även bland mina kollegor runtom i landet, det är få som ens varit i Luleå. De kanske har passerat någon gång på väg till Abisko. Man kanske också tror att Luleå fortfarande är som Luleå var 1992, med taskigt restaurangutbud och begränsat kulturliv. Den utvecklingen som har skett 10-15 åren känner man inte till, för man har aldrig varit här. Det tror jag är en orsak till att man inte flyttar hit.
Han säger att de ser det gång på gång, på Luleå tekniska universitet. Folk som får jobb men väljer att bo kvar i södra Sverige och istället pendla till Luleå.
– Det är som inget fel på Luleå. Det är bara det att folk inte vet om hur bra det är.
Ibland hör man förklaringen att Luleås negativa befolkningssiffror beror på att studenter flyttar härifrån. Vad säger du om den?
– Den förklaringen håller inte alls. Studenterna är inte skrivna här från första början.
Vad tror du själv om framtiden, har Luleå ökat i befolkning om tio år?
– Ja, det tror jag ändå. Det är ren spekulation. Men det är projekt som är viktiga av andra skäl än att företag vill tjäna pengar. Det drivs från nationellt håll, och EU-håll, och där måste industrin ställa om. Det finns en starkare rörelse framåt i de här industriprojekten och det har redan investerats så enormt mycket, det skulle kosta väldigt mycket att säga nu blir det ingenting, säger Simon Matti.