Halvvägs på drömseglats • "Vi har fått blodad tand"

De har badat på 4.000 meters djup, tillagat nyfångad tonfisk och varit orolig över attacker från späckhuggare. Nu fyller seglarparet Gun-Britt Eriksson och Niklas Häggman förråden inför nästa äventyr.

Halvvägs till Karibien. Luleåparet Gun-Britt Eriksson och Niklas Häggman har nått fram till delmålet Kanarieöarna. Nu väntar några veckor av vila innan de efter nyår startar seglatsen över Atlanten.

Halvvägs till Karibien. Luleåparet Gun-Britt Eriksson och Niklas Häggman har nått fram till delmålet Kanarieöarna. Nu väntar några veckor av vila innan de efter nyår startar seglatsen över Atlanten.

Foto: Privat

Luleå2022-11-25 05:00

För en vecka sedan nådde de halvvägs på sin över 11 000 kilometer långa seglats. Nu njuter Luleåparet av välförtjänt semester på Kanarieöarna i väntan på de rätta passadvindarna.

Nästa mål är att korsa Atlanten och gå i land på Grenada, vilket motsvarar en seglats på uppemot 30 dygn.

–Vi ska ingå i eskadern Viking Explorer som omfattar 25 segelbåtar. Det innebär bland annat att vi kan delta i ett par seminarier i Las Palmas och får tillgång till mer exakta väderprognoser. Sedan ger det en viss trygghet att veta att det finns hjälp i närheten ifall något skulle gå snett på havet, betonar Niklas Häggman.

Det var i början på juni som paret lämnade kajplatsen i Luleås södra hamn. De har tillbringat 22 veckor tillsammans i sin 41 fot långa segelbåt Jeanneau Sun Odessey.

De har passerat Gotland, fortsatt genom Kielkanalen innan seglatsen förbi den franska Atlantkusten. Att sakta glida genom stilla villakvarter i Nederländerna tillhör resans höjdpunkter.

– Det har gått bra. Det enda obehagliga har varit oron för späckhuggare, berättar Gun-Britt Eriksson.

De senaste åren har det blivit allt vanligare att segelbåtar attackeras av grupper med upp till tio meter långa späckhuggare längs kusten från franska Brest till Portugals sydspets.

– Därför valde vi att segla nära kusten och söka efter en hamnplats varje kväll. En gång stötte vi på en gäng späckhuggare, men de kom aldrig riktigt nära. Däremot har vi i hamnarna sett hur illa tilltygade segelbåtar kan bli. De har bland annat käkat upp roder, förklarar Niklas Häggman.

Den sista etappen till Kanarieöarna avverkades under sex dygn, när de seglade en sträcka på 600 distansminuter, från staden Sines vid Portugals sydspets till ön Lanzarote.

Under färden till den spanska ögruppen utanför Afrikas västra kust har Luleåparet slagit följe med en seglande familj från Kalix. Lotta Kenttämaa och Joakim Burman är också på väg till Västindien. Med på segelbåten Fairwinds finns också tre tonårsdöttrar, 12, 14 respektive 16 år samt två hundar.

Under den långa seglatsen turades Luleåparet om att stå vid rodret under sextimmarspass.

– Det har gett oss lite av en blodad tand. Första natten var lite spänd, men när fullmånen dök upp blev det otroligt ljust ute på havet. Överfarten har gett oss mersmak, tycker Gun-Britt Eriksson.

De tog chansen att bada på 4 000 meters djup, även om Gun-Britt Eriksson medger att blotta tanken på hajar gjorde att det blev ett snabbt dopp.

Niklas Häggman fick tillfälle att testa fiskeutrustningen och lyckades redan första dagen fånga en tonfisk. Dessutom kontrollerades den specialinköpta utrustningen som gör det salta havsvattnet drickbart.

Nu stundar ett par lata veckor i väntan på att orkansäsongen ska klinga ut i Västindien. De första eskadern gav sig ut på Atlanten i början av november, men Luleåparet väljer att invänta besök av släkt och vänner samt firar jul och nyår på Kanarieöarna. 

När de lämnar Las Palmas den sjätte januari har Luleåbon Per Viktorsson anslutit till besättningen. Planen är att de tre vännerna ska dela upp nätterna i tretimmarspass.

– Innan vi lämnade Luleå var jag lite orolig efter att tidigare drabbats av sjösjuka, men så här långt har jag klarat mig med hjälp av sjösjukeplåster. Jag hoppas att de ska fungera även när vågorna blir större, säger Gun-Britt Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!