De gör sig redo att korsa Atlanten

Från Kuststad till Västindien. Gun-Britt Eriksson är redo inför sitt livs seglats. "Vi ger oss av på söndag", berättar maken och skepparen Niklas Häggman.

Hej då, Luleå, nu drar vi! Nu väntar det stora äventyret på Gun-Britt Eriksson och Niklas Häggman. På söndag inleder en seglats med Västindien som slutmål. Sjösjukepiller och plåster med samma funktion ingår förstås i packningen.

Hej då, Luleå, nu drar vi! Nu väntar det stora äventyret på Gun-Britt Eriksson och Niklas Häggman. På söndag inleder en seglats med Västindien som slutmål. Sjösjukepiller och plåster med samma funktion ingår förstås i packningen.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2022-06-04 07:00

Efter att ha seglat längs den svenska kusten tilldelades paret för tre år sedan Luleå segelsällskaps "Långseglarpris", men det är rena barnleken i jämförelse med nästa utmaning.

I helgen inleds en seglats som utgår från Luleå södra hamn, där slutmålet är Grenada i Västindien. Det är en sträcka på uppemot 11 000 kilometer fågelvägen.

– Jag har tagit 15 månaders tjänstledigt, berättar Niklas Häggman som är elkonstruktör på Rejlers.

Det är en barndomsdröm som ska gå i uppfyllelse. Som ung drömde han i sin optimistjolle om äventyrliga seglatser och grämde sig över att större delen av Onedinlinjen spelades in i TV-studior långt från stormiga hav.

Numera arbetsbefriade Gun-Britt Eriksson är också hemtam i vågornas svall, även om fram till parets gemensamma inköp av en segelbåt för 13 år sedan mestadels handlat om motorbåtar i Luleå skärgård.

– Vi bestämde oss att segla på prov i två år, men det här livet passar oss. Vi har till och med klarat av Göta kanal som många kallar för skilsmässodiket, säger Gun-Britt Eriksson och brister ut i skratt.

I tre år har paret planerat sin drömseglats. Lägenheten i Sjöstad är uthyrd. De senaste nätterna har de övernattat i båten i väntan på avfärd.

Det är mycket som måste finnas på plats innan det är dags att lätta ankar. Den 41 fot långa segelbåten Jeanneau Sun Odyssey har fått extra utrustning för närmare 700 000 kronor.

Det handlar bland annat om ett filter som kan göra havsvatten drickbart. I kabyssen finns en nyinköpt satellittelefon som fungerar som nödsändare och nya solpaneler till kyl, frys och all teknisk utrustning.

– Vi måste ha med oss mycket av maten. Jag är inte särskilt bra på att fiska, erkänner Niklas Häggman.

Den första stoppet blir Stockholm, en seglats på tre-fyra dygn. Sedan väntar Gotland, Kielkanalen, engelska kanalen, Biscayabukten innan paret är framme vid det första delmålet någon gång under hösten. På Kanarieöarna kommer paret att slå ankar i väntan på de rätta passadvindarna och att orkansäsongen ska klinga av i Västindien.

Atlanten ska sedan korsas i en eskader med í huvudsak nordiskt ursprung, vilket förklarar namnet Viking Explorer. Det finns plats för 25 segelbåtar. 16 skeppare har anmält sig hittills.

– Det känns bra att tillhöra en grupp. Framför allt får vi tillgång till en meteorolog som kan ge oss dagliga uppdateringar och hjälpa oss att hitta lämplig rutt, berättar Niklas Häggman.

När Atlanten ska korsas utökas besättningen med ytterligare en rorsman. Det handlar om seglats på 20-30 dygn med nattpass på tre timmar vid rodret.

De senaste dagarna har resfebern börjat göra sig kännbar.

– Jag längtar efter att få uppleva friheten till havs. Vi har bestämt att efter Västindien återvänder vi till Luleå. Segelbåten lämnar vi i någon hamn i Grenada, men om allt har gått bra kan vi kanske fortsätta att segla jorden runt om något år. Annars blir det att återvända till Medelhavet. Vi får se hur det går, säger Niklas Häggman.

Det är klart att det pirrar i magen två dygn innan de lämnar den trygga hemmahamnen i Luleå.

– Jag vill också ha äventyr i mitt liv, men är förstås orolig över att bli sjuk till sjöss. Det blir det nog Niklas som får gå under däck och laga mat. Jag har en liten tendens att bli sjösjuk, avslöjar Gun-Britt Eriksson.

Maken Niklas Häggman inflikar snabbt:

– Sånt där brukar alltid gå över när man väl kommer ut på havet...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!