Under onsdagen inleddes rättegången mot företagsprofilen i Luleå som åtalas för grovt bokföringsbrott efter en snårig ekobrottshärva 2013-2014, när han bildade ett holdingbolag med en it-entreprenör i Stockholm.
Kammaråklagare Andreas Bogseth från Ekobrottsmyndigheten beskrev hur affärshändelser och aktietransaktioner för totalt omkring 145 miljoner kronor saknades i bokföringen de aktuella åren.
Den åtalade entreprenören friades dock vid en rättegång redan 2022, när Luleåföretagaren inte närvarande. Därför spelades förhöret upp på nytt med affärsmannen, som beskrev bakgrunden till bolaget.
– Luleåföretagaren var väldigt framgångsrik, en duktig entreprenör och någon jag såg upp till, sa mannen som på senare år har titulerats som "it-miljardär".
Han förklarade hur nära band de hade till varandra de första åren som affärspartners.
– X var gudfar åt min dotter, vi var som en familj. Om han behövde låna eller föra över pengar till ett annat bolag, var det självklart att jag skrev på.
Samtidigt återkom han till att Luleåföretagaren, som vd, hade det yttersta ansvaret för bokföringen i det brottsmisstänkta holdingbolaget, med sina ekonomiansvariga.
– 100 procent. Han hade redan andra bolag som omsatte flera hundra miljoner och massor av anställda. Jag hade ingen aning då att han skulle missköta bokföringen.
För att styrka att han försökte förmå Luleåföretagaren att skicka underlag rörande aktieaffärerna har it-entreprenören påvisat mejl, med påtryckningar om att aktiebrev, resultat- och balansräkningar skulle skickas – men förgäves.
– Jag antar att han sket i det, för att han inte ville att jag skulle ha kontroll. Det fanns ju underlag men vart de tog vägen har jag ingen aning om.
Men det var två diametralt motsatta verklighetsbilder som målades upp den första förhandlingsdagen.
Luleåföretagaren, som medverkade via videolänk från en domstol i Stockholm, hävdade tvärtom att affärsmannen hade kontrollen över holdingbolaget.
– All redovisning sköttes i Stockholm, de hade fem anställda för det.
Han ville inte heller kännas vid att han var vd för bolaget, och därmed bokföringsansvarig.
– Min uppfattning är att jag inte var det. Den som drev verksamheten var affärsmannen.
Dessutom hävdade den i dag pensionerade företagsprofilen att han blåstes när han satsade 95 miljoner kronor i det nya holdingbolaget tillsammans med it-entreprenören redan 2008.
– Han har stulit ihop och blivit miljardär. En sån människa kan man inte lita på.
Försvarsadvokat Karoliina Ikonen Simu ville vidare påvisa hur affärsmannen använde sig av bolagets konton för vidlyftiga utgifter för bilar, restaurangbesök, felparkeringsavgifter och resor runtom i världen.
– Min klient fick en chock när han började gräva och såg att korttransaktionerna till största delen hade ägnats åt privatkonsumtion.
Advokaten sådde också tvivel rörande de mejl som affärsmannen hänvisade till, där det framgick att han försökte ta ansvar för bokföringen, och även ekobrottsåklagaren var osäker.
– Enligt min uppfattning är mejlen inte fejkade men det är affärsmannen själv som har skickat in dem och vi har inte haft något it-forensiskt utlåtande, sa Andreas Bogseth.
Rättegången fortsätter under torsdagen när Luleåföretagaren ska höras mer ingående.