Konkurserna avlöser varandra och cityhandeln är i kris i Luleå centrum. I onsdags kom beskedet att även Intersport tvingas stänga butiken i Strand-gallerian, på grund av dålig lönsamhet och konkurrens från e-handeln.
Läs mer: Butiker gapar tomma i Luleå city
Läs mer: Kritiken: Visit Luleå har släppt handeln
Läs mer: Visit Luleå: "Turismen gynnar handeln"
Men trots den dystra utvecklingen – med bara dagar kvar till valet 2018 – lanserar kommunens socialdemokratiska styre en satsning på att Luleå ska bli "Årets stadskärna" år 2021.
"Kraftsamlingen", som kommunalråd Niklas Nordström uttrycker det, görs tillsammans med Fastighetsägarna och Visit Luleå för att skapa ett mer attraktivt centrum som kan innebära nya företagsetableringar.
– Vi ser den globala trenden, där e-handeln ökar kraftigt. En stor förändring. Vi har aldrig upplevt den här konkurrensen tidigare och därför måste vi stärka stadskärnan. Och ska vi lyckas, måste vi jobba ihop, säger kommunalrådet.
Satsningen sammanfaller med att Luleå firar 400-årsjubileum åren 2020-2021. Niklas Nordström nämner planerna på nya Teknikens hus i Södra hamn som en annan viktig del i sammanhanget.
– Att flytta in Norrbottens största besöksmål till stan kommer skapa attraktivitet också.
Dessutom ska Stadsparken upprustas, även om kommunalrådet inte kan ange konkret vad som ska ske där.
– Stadsparken är en ”lunga” och mötesplats i centrala staden. Det finns klokt folk som tänker kring detta nu.
Anna Forsman, Fastighetsägarna MittNord, välkomnar satsningen och menar att även stadsborna måste vidga blicken.
– Jag hoppas att Luleåborna framöver blir mer intresserade av att titta runt i stadens omgivning, snarare än att bara stirra ner i mobiltelefonerna.
Men det är inte bara e-handeln som utmanar city. Tobias Jönsson, delägare i Äventyrsbutiken Hägglunds, framhåller exempelvis parkeringssituationen.
Läs mer: Butiksägaren känner oro
– Jättestor betydelse. Många kunder säger att de får snurra runt i stan, utan att hitta någonstans att stå. Klart att många då åker ut till Storheden i stället. Men vill Luleåborna att det ska bli som i Sundsvall, där stadskärnan har dött helt och alla åker till Birsta? säger han.
Niklas Nordström:
– P-konflikten är svår att undvika. Att parkera direkt utanför butikerna kommer aldrig att kunna ske i en stad av Luleås storlek, men vi har ju parkeringshusen. Dessutom ska det byggas ytterligare p-hus på brandstationstomten.
Även hyresnivåerna hos lokala fastighetsjättar som Diös – som äger de tre stora galleriorna – påverkar lönsamheten negativt för Luleås cityhandlare.
– Vi är beroende av hyresintäkterna för att utveckla fastigheterna, bygga om butikerna och möta hyresgästernas behov. Därför måste vi hålla en viss hyresnivå, säger Anna Forsman, Fastighetsägarna.
– Då kräver jag också att fastighetsägarna tar ansvaret, vilket inte alla gör, svarar Tobias Jönsson, Äventyrsbutiken Hägglunds.
Cityhandeln i Luleå har varit i kris under flera år. Varför kraftsamlar ni först nu, dagar innan valet?– Vi har fört samtal länge, inte minst i Visit Luleås styrelse. Vi samarbetar också med Svensk handel. Det konkreta nu är att uppmärksamma jubileumsåret år 2020-2021 och att bli Årets stadskärna, säger Niklas Nordström.
Är inte det ett hån mot de butiksägare som har gått i konkurs den gångna mandatperioden?– Att konsumenterna förändrar sitt beteende, köper varor från Kina och USA, är inget som Luleå kommun kan bestämma över. Däremot kan vi kraftsamla för att göra stadskärnan så attraktiv som möjligt.