VA-domen för Norra Sunderbyn överklagas av Luleå kommun

Fastighetsägarna i Norra Sunderbyn jublade för tidigt. Luleå kommun överklagar mark- och miljödomstolens dom som gav fastighetsägarna rätt till kommunalt VA.

"Det är klart vi är besvikna" säger Fred Nordström, Norra Sunderbyn sedan kommunen överklagat domen som ger fastighetsägarna rätt att anslutas till kommunalt VA.

"Det är klart vi är besvikna" säger Fred Nordström, Norra Sunderbyn sedan kommunen överklagat domen som ger fastighetsägarna rätt att anslutas till kommunalt VA.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2024-06-29 15:30

Nyheten i korthet

  • Luleå kommun har överklagat en dom som gav ägarna till 25 av 30 fastigheter i Norra Sunderbyn rätt att ansluta till kommunens vatten- och avloppsnät.
  • Ulrika Lundberg, ordförande i infrastruktur- och servicenämnden som överklagat domen säger att överklagandet är viktigt för att få tydligare vägledning i framtida bedömningar.
  • Kommunen har begärt anstånd till den 30 september för att utveckla grunderna för sin överklagan.

Infrastruktur- och servicenämnden har överklagat domen från mark- och miljödomstolen i Umeå som gav ägarna till 25 av 30 fastigheter i Norra Sunderbyn rätt att ansluta sina fastigheter till det kommunala vatten- och avloppsnätet. 

– Vi har landat i det efter mycket överväganden, säger Ulrika Lundberg (V) som är ordförande i infrastruktur- och servicenämnden. 

Vad gjorde att ni bestämde er för att överklaga?

– Det är en viktig fråga för hela kommunen, vi känner att vi behöver en tydligare vägledning i kommande bedömningar, säger Ulrika Lundberg. 

– Tar man det till högre instans så får man också en mer detaljerad dom. Nu är det inte ens säkert att vi får prövningstillstånd, tillägger hon. 

Prövningstillstånd är en förutsättning för att mark- och miljööverdomstolen ska ta upp målet till förnyad prövning. I annat fall står domen fast. 

undefined
"Det är en viktig fråga för hela kommunen, vi känner att vi behöver en tydligare vägledning i kommande bedömningar" säger Ulrika Lundberg (V) som motivering varför Luleå kommun överklagar domen.

Ulrika Lundberg hoppas att förhållandet att det finns få domar från högre instans, så kallad rättspraxis, ska leda till att kommunen beviljas prövningstillstånd. 

– Det man säger från professionen är att det inte finns så mycket praxis på området. Därför kan det vara intressant om det också kan få konsekvenser för andra kommuners bedömningar, säger Ulrika Lundberg. 

Luleå kommun har begärt anstånd till den 30 september med att utveckla grunderna för sin överklagan. 

I Norra Sunderbyn har fastighetsägarnas glädje över domen förbytts i besvikelse över att kommunen överklagar domen. 

– Det är klart vi är besvikna, säger Fred Nordström i Norra Sunderbyn.

undefined
25 av 30 fastighetsägare i Norra Sunderbyn fick rätt mot Luleå kommun av mark- och miljödomstolen som gav dem rätt till kommunalt VA. Fred Nordström får rätt att ansluta sin fastighet till avloppsnätet.

Upprinnelsen är att kommunens miljöinspektörer under hösten 2018 genomförde en inventering av enskilda avlopp i Norra Sunderbyn. Alla enskilda avlopp blev utdömda och belagda med krav på åtgärder, inklusive kommunens fyra slambrunnar. 

Kommunen bestämde sig då för att bygga en ny avloppsanläggning genom byn och lägga samman fyra områden till ett enda verksamhetsområde för VA. Hälften av 60 fastigheter i byn har nekats anslutning till kommunalt VA.

– Jag tycker att kommunen har tolkat det fel från början, vad de kallar sammanhållen bebyggelse. I och med att kommunen har byggt en helt ny avloppsanläggning som går genom hela byn så är det relevant att titta på det genomsnittliga avståndet till varje fastighet från kommunens anläggning. Inte som kommunen har gjort, hur långt det är mellan fastigheterna, säger Fred Nordström. 

Kommunens kostnad för att bygga om avloppsanläggningen i Norra Sunderbyn, inklusive 3,5 kilometer ledning, blev cirka 31 miljoner kronor. 

Kostnaden för att ansluta ytterligare 30 fastigheter bedömdes bli minst 27,5 miljoner kronor, enligt kommunens uppskattning 2019.

Kommunen håller på att revidera VA-plan 2040. I förslaget som i höst ska antas av kommunfullmäktige finns inte Norra Sunderbyn med som ett utbyggnadsområde. 

– Om det blir så att domen står sig så får vi göra ett tillägg till VA-planen. Sedan ska VA-planen revideras varje mandatperiod, säger Ulrika Lundberg. 

När kan fastighetsägarna i så fall få VA-anslutning?

– Då står det ju i domslutet tror jag, att det ska vara skyndsamt. Enligt vad man säger från Lumire så brukar det röra sig om tre år, säger Ulrika Lundberg. 

Fastighetsägarna har sökt anstånd hos miljö och bygg för att slippa åtgärda bristerna i de enskilda avloppsanläggningarna.

– Vi har fått uppskov med att åtgärda dem till dess att beslutet är taget i mark- och miljödomstolen, säger Fred Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!