På fredagen kom en efterlängtad dom i mark- och miljödomstolen i Umeå. 25 av 30 fastighetsägare i Norra Sunderbyn får rätt mot Luleå kommun, som nekat dem anslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet.
– En jäkla bra dom, i alla fall för oss men kanske inte för kommunen, säger Bernt Henriksson som bor i Norra Sunderbyn och är aktiv i byautvecklingsföreningen.
Fastighetsägarna i Norra Sunderbyn har i flera års tid försökt få Luleå kommun att inkludera deras fastigheter i verksamhetsområdet för vatten och avlopp, vilket skulle innebära att kommunen blir skyldig att ansluta deras fastigheter till kommunalt VA.
I dag har de enskilda avloppsanläggningar som fungerar dåligt och i många fall belagts med förbud.
Mark- och miljödomstolen fastställer att Luleå kommun är skyldig att ansluta 21 fastigheter i Norra Sunderbyn till kommunalt vatten och avlopp och att fyra fastigheter ska anslutas till avloppsnätet (de har kommunalt vatten).
Mark- och miljödomstolen bedömer att fem av de 30 fastigheterna inte ingår som en del av sammanhållen bebyggelse och avslår därför deras begäran om VA-anslutning.
– Det var ju mycket beklagligt för dem. Det var ju tråkigt måste jag säga, säger Bernt Henriksson.
Mark- och miljödomstolen i Umeå konstaterar att rättspraxis på området är sparsam, eftersom det är ovanligt att enskilda personer väcker talan i domstol för att få ingå i kommunalt verksamhetsområde för vattentjänster. 30 fastighetsägare har var och en stämt Luleå kommun.
Ni hade koll på att man kan göra så här?
– Ja, vi hade det. Vi kände oss ganska säkra på att vi skulle vinna i mark- och miljödomstolen. Förutsättningarna som kommunen och länsstyrelsen har gått efter har inte varit riktiga. Vi har fått beslut från både kommun och länsstyrelse på felaktiga grunder, hävdar Bernt Henriksson.
Två gånger har fastighetsägarna vänt sig till länsstyrelsen, med begäran att länsstyrelsen ska förelägga Luleå kommun att inkludera deras fastigheter i verksamhetsområdet för VA. Det ledde inte till något föreläggande.
– Det är ju mycket anmärkningsvärt. Vi är väldigt besvikna på kommunen för de har gjort precis allt, för att slippa ta sitt ansvar. Kommunen har byggt en anläggning i byn där bara halva byn har fått ansluta sig och alla andra med liknande omständigheter har inte fått ansluta sig.
– Länsstyrelsen har bara gått på kommunens linje, jag antar att det är bekvämt, säger Bernt Henriksson.
VA-striden har pågått i närmare fem år.
– Där ser man att det går att få rätt mot myndigheter, både länsstyrelse och kommun om man jobbar som vi har gjort, enträget med fakta.
Ska ni fira på något sätt?
– Det blir nog att fira, det måste vi göra. Det blir nog att ta sig något gott, både på tallriken och i glaset. Det kommer att bli många glada miner i byn, säger Bernt Henriksson.
VA-chefen ger inga besked hur Lumire och Luleå kommun kommer att agera efter domen.
– Utfallet innebär att man ålägger oss att utöka verksamhetsområdet för 25 av 30 fastigheter. Vi får gå hem och läsa domen och prata ihop oss, säger Petra Viklund, VA-chef på Lumire.
Får det konsekvenser för VA-plan 2040?
– Jag kan inte spekulera i det nu. Alla som är med i arbetsgruppen har fått domen till sig, svarar Petra Viklund.
Tänker ni överklaga domen?
– Det kan jag inte heller säga i dag, svarar Petra Viklund.
Det krävs prövningstillstånd för att mark- och miljööverdomstolen ska ta upp målen.