LTU-chefen: "Jag har aldrig sett något liknande"

Universitetsledningen beskriver professorns agerande med fakturorna som "ytterst allvarligt" och hoppas att en åtalsanmälan innebär att polis och åklagare utreder ärendet nu. "Jag har varit hr-chef på LTU sedan 2017 och aldrig sett något liknande", säger Tommy Viklund.

LTU-professorn riskerar sparken efter att ha låtit universitetet betala hans fakturor. "När det gäller ekonomiska transaktioner ska hans privata företag vara klart åtskilt från LTU", säger Tommy Viklund, HR-chef inom LTU.

LTU-professorn riskerar sparken efter att ha låtit universitetet betala hans fakturor. "När det gäller ekonomiska transaktioner ska hans privata företag vara klart åtskilt från LTU", säger Tommy Viklund, HR-chef inom LTU.

Foto: LTU/Arkiv

Luleå2024-07-02 19:11

Nyheten i korthet

  • En professor vid Luleå tekniska universitet (LTU) misstänks för att ha låtit universitetet betala 24 fakturor på cirka 363 000 kronor för ett privat patentförfarande. Händelsen beskrivs av universitetsledningen som "ytterst allvarligt".
  • Professorn, som inte har sökt hjälp från universitetets innovationskontor, riskerar nu att avskedas med omedelbar verkan. Ärendet har överlämnats till Statens ansvarsnämnd (SAN) för avgörande.
  • Tommy Viklund, HR-chef på LTU, säger att han aldrig har sett något liknande under sin tid på universitetet och hoppas att en åtalsanmälan kommer att leda till en utredning från polis och åklagare.

I fem års tid misstänks professorn ha låtit LTU betala 24 fakturor rörande ett patentförfarande inom sin privata företagsverksamhet och nu riskerar mannen avsked med omedelbar verkan.

Tommy Viklund, HR-chef på universitet, beskriver hur universitetet i maj uppdagade att de hade betalat ut över 363 000 kronor till de konsulter som professorn hade anlitat.

– När det gäller ekonomiska transaktioner ska hans privata företag vara klart åtskilt från LTU. Vid någon typ av oklarhet måste han som medarbetare direkt lyfta det med sin chef, vilket aldrig skedde. 

På grund av upprepad tidigare hantering av fakturor på ett sätt som strider mot universitetets riktlinjer, till exempel attestering av egen representation, hade professorn fråntagits sin rätt att slutattestera fakturor. 

Det var i samband med detta som det uppdagades att universitetet fått fakturor som skulle gått till företaget. 

– Påtalar man tillräckligt många gånger utan att förändring sker, då måste man agera. Det var också därför som prefekten märkte att det inte stod rätt till med fakturorna.

Olika patentförfaranden är annars vanligt förekommande inom LTU:s verksamhet. 

– Våra lärare och forskare gör olika uppfinningar och äger oftast dem. Om sen finansiärer vill pröva marknaden för patent, kan det också ske. Men den här professorn sökte patent enbart för sitt eget företag och det framgick inte i projektspecifikationerna huruvida han hade andra finansiärer. 

undefined
I fem års tid misstänks professorn ha låtit LTU betala 24 fakturor rörande ett patentförfarande inom sin privata företagsverksamhet och nu riskerar mannen avsked med omedelbar verkan.

HR-chefen menar vidare att LTU har ett innovationskontor med upphandlade konsulter som stöttar medarbetare som vill skapa bolag utifrån sina idéer. 

– Men han hade inte tagit någon hjälp alls av våra interna stöd och inte givit några förklaringar till sitt agerande.  

Mot den bakgrunden har LTU nu lämnat över ärendet till Statens ansvarsnämnd (SAN) för avgörande. Utöver avsked med omedelbar verkan riskerar mannen också att utredas av polis och åklagare, exempelvis för trolöshet mot huvudman.

– Det finns en skyldighet för oss som statlig arbetsgivare att låta SAN pröva om det går att göra en åtalsanmälan. Eftersom det handlar om en professor får de avgöra detta. Hade det varit en ”vanlig” medarbetare kan annars vår egen personalansvarsnämnd upprätta en åtalsanmälan, säger Viklund.

Han beskriver ärendet som unikt i LTU:s historia. 

– Jag har varit hr-chef på LTU sedan 2017 och aldrig sett något liknande. Ytterst allvarligt då det handlar om över 300 000 kronor, mycket pengar. Det som tidigare hänt vid våra internkontroller är till exempel att man missar att kryssa i ”personbundna” kostnader i samband med representation.

SAN måste nu agera skyndsamt i ärendet, inom ramen för två månader sedan anmälan inkom enligt Lagen om anställningsskydd, och professorn får juridiskt stöd via sitt fack.

– LTU har aldrig tidigare haft något ärende hos SAN, mig veterligt. De hanterar cirka tio ärenden i snitt per år, så detta är extremt ovanligt. 

undefined
"Självklart är det vår förhoppning att vi får tillbaka pengarna. LTU skulle ju aldrig ha använt våra pengar till att betala fakturorna", säger Tommy Viklund, HR-chef på LTU.

Huruvida mannen blir återbetalningsskyldig vad gäller faktureringarna motsvarande drygt 360 000 kronor beror på en åtalsanmälan och om eventuell utredning rörande trolöshet mot huvudman leder till lagföring. 

– Vår förhoppning är att vi får tillbaka pengarna. LTU skulle ju aldrig ha använt våra pengar till att betala fakturorna. Om Statens ansvarsnämnd tar beslut om avskedande och åtalsanmälan, då effektuerar vi det. Sen kan han förstås alltid driva frågan vidare i Arbetsdomstolen, säger Tommy Viklund.

Hur skulle du beskriva professorns insatser i övrigt under hans år på LTU?

– Jag har inte hört något negativt om honom annars. Han är en känd person inom sitt ämne, så det här handlar inte alls om hans insatser vad gäller forskningen, utan enbart om att han har misskött sig vad gäller ekonomin. 

Vilka andra lärdomar drar ni av ärendet?

– Självklart får vi titta närmare på varför vi inte upptäckte detta tidigare. Nu hände detta innan semester och vi har agerat på det vi har sett. Sen får vi återkomma efter sommaren om vi kan dra några lärdomar, säger Tommy Viklund, HR-chef inom LTU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!