Luleå tekniska universitet skakas av personalärendet som uppdagades under våren. Vi har tagit del av en anmälan och bilaga inkommen till Statens ansvarsnämnd förra veckan som ger bakgrunden till professorns regelvidriga agerande.
Det var i våras som en av LTU:s prefekter och institutionschefer upptäckte 20-tals fakturor rörande patentförfaranden för en uppfinning, skickade från ett konsultföretag inom patenträtt till en av LTU:s forskningsavdelningar.
Fakturorna omfattade totalt drygt 380 000 kronor och merparten – över 363 000 kronor – hade tidigare under vintern betalats löpande av det specifika kostnadsstället inom universitetet.
När ytterligare två fakturor inkom började prefekten ana oråd och en intern kontrollutredning inleddes.
Då visade det sig att fakturorna och hela patentförfarandet gällde en privat verksamhet och bisyssla, där en av universitetets professorer och prominenta ämnesföreträdare står som ensam bolagsägare.
Prefekten reagerade direkt över fakturorna, då kostnader kring patent och uppfinningar inte ska betalas av LTU.
Dessutom framkom att konsulterna inom patenträtt ända sedan 2019 hade prövat möjligheterna att patentera mannens uppfinning i såväl Europa som USA och Kina.
Detta trots att universitetet har tydliga riktlinjer om att ämnesanknutna bisysslor ska hållas åtskilda från lärarna och professorernas arbete och att affärstransaktioner mellan universitetet och anställdas företag inte får förekomma, såvida det inte finns särskilda rektorsbeslut om detta.
Professorn kallades därför till ett möte med arbetsgivarna inom LTU i mitten av juni, i sällskap av sin facklige företrädare, men då ska han inte ha kunnat förklara sitt beteende alls, med motiveringen att han inte visste att det var fel att universitetet tog kostnaderna för hans patentansökningar.
Men han har också utmärkt sig negativt inom LTU på andra sätt de senaste åren.
Vid tidigare internkontroller framkom att professorn hade slutattesterat fakturor rörande egen vidlyftig representation, även att han hade gjort inköp utan dialog med överordnade chefer, trots att det vid upprepade tillfällen hade påtalats för honom att han inte följer universitetets regler och riktlinjer.
Redan i februari 2024 fråntogs han också den egna slutattesträtten.
Mannen har varit anställd en längre tid som professor vid LTU, leder ett forskningsinitiativ i samverkan med näringslivet och är respekterad inom sitt vetenskapliga teknikområde.
Nu vill LTU att han får sparken med omedelbar verkan och den 24 juni hölls ett nytt möte med honom, då professorn informerades om att personalärendet kommer att överlämnas till Statens ansvarsnämnd.
LTU:s ledning konstaterar i sin anmälan att professorn har "en hög förtroendeställning och stort ansvar" och att man ser "ytterst allvarligt" på ärendet, som innebär att han har förbrukat universitetets förtroende helt.
Vidare anses att han agerat på ett sätt som grovt strider mot anställningsavtalet, då han har "berikat sig" på universitetets bekostnad och åsamkat LTU "betydande" ekonomisk skada.
Om nämnden avslår LTUS: begäran vill universitetet att ärendet hänvisas vidare Personalansvarsnämnd för att pröva frågan om uppsägning på grund av personliga skäl.