Kyrkovalet – så går det till

Den 19 september är det kyrkoval. Då ska Svenska kyrkans 5,8 miljoner medlemmar välja vilka som ska vara med och bestämma över kyrkan de kommande fyra åren. Precis som i de allmänna valen röstar medlemmarna på tre olika nivåer.

Den 19 september är det kyrkoval i Sverige. Förtidsröstningen har redan börjat.

Den 19 september är det kyrkoval i Sverige. Förtidsröstningen har redan börjat.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2021-09-09 18:30

* I kyrkofullmäktige styrs församlingarnas arbete. Deras viktigaste uppgifter är att fira gudstjänst, bedriva undervisning och utöva diakoni och mission.

* I stiftsfullmäktige styrs arbetet i Luleå stift, som består av Norrbottens och Västerbottens län. Stiftet stöttar de 56 församlingarna.

* I kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ, beslutas frågor som handlar om kyrkoordningen (Svenska kyrkans regelverk) och andra frågor som har betydelse för hela Svenska kyrkan.

Kyrkovalet genomförs på samma sätt som de allmänna valen, men två skillnader är att medlemmar har rösträtt redan från 16 års ålder samt att det är möjligt att rösta på valfri ort i Sverige. I förra kyrkovalet, 2017, röstade 19,08 procent av medlemmarna – den största andelen sedan 1934.

I år öppnade förtidsröstningen den 6 september. I alla församlingar finns flera lokaler där man kan rösta.

En annan skillnad är att benämningen politiska partier inte ska förekomma i kyrkovalet, utan medlemmarna röstar på nomineringsgrupper. Flera politiska partier ställer ändå upp i kyrkovalet, till exempel Socialdemokraterna och Centerpartiet. Grupper som Kristdemokrater i Svenska kyrkan och Miljöpartister i Svenska Kyrkan är intressegrupper utformade för att delta i kyrkovalet.

Totalt finns 601 nomineringsgrupper i Sverige. Många av dem finns enbart representerade i en enda församling.

Den kristna grunden

År 2000 skildes Svenska kyrkan från staten. Den är Sveriges största trossamfund. Två av kyrkans viktigaste frågor i dag är alla människors värde och ett aktivt miljö- och klimatarbete.

Kyrkan engagerar sig i socialt arbete för människor i utsatthet, ensamhet och sorg samt för att bevara kulturarv i form av byggnader och traditioner. 

Kyrkan spelar ofta en viktig roll i sammanhang som dop, bröllop, gudstjänster, öppen förskola, ungdomsverksamhet och konserter.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!