Rekordmånga norrbottningar röstade i valet

Drygt 27 000 norrbottningar röstade i kyrkovalet. Trenden i länet är att de största nomineringsgrupperna, Socialdemokraterna och Posk, går framåt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kyrkovalet2017-09-18 11:10

Valdeltagandet i kyrkovalet blev det högsta på 67 år när 934 000 svenskar tog sig till valurnorna. 18,22 procent av de röstberättigade deltog i valet till kyrkomötet – och i Norrbotten var andelen till och med något högre än rikssnittet när 18,39 procent deltog. Drygt 27 000 norrbottningar röstade i valet.

Största nomineringsgrupp i Luleå stift är liksom i riket Socialdemokraterna. I valet till kyrkomötet fick S 45,75 procent av rösterna i Luleå stift, jämfört med 30,53 i riket. S fick 44,41 procent i valet till stiftsfullmäktige och blev störst i 13 av 17 kyrkofullmäktigen i Norrbotten. Resultat som sticker ut är 63,87 procent i Överkalix och 61,46 i Nederluleå. Sämst gick det i Övertorneå där 35,61 procent valde S.

– Ser bra ut för oss. Jag tror att Socialdemokraterna har vunnit på att vara de som vill att kyrkan ska ta klivet in i ett större samhällssammanhang med ett större samhällsengagemang, säger Maria Johansson-Berg (S).

S har på många sätt stått i centrum för den mediala debatten inför valet. Både som motståndare till storsatsande Sverigedemokraterna, men också som motpol till de partipolitiskt obundna grupperna.

– De nomineringsgrupperna slåss för att kvalitetssäkra kyrkans interna arbete. Men kyrkan blev viktig för människor genom att vara en del av samhället och det tror jag har nått fram, säger Maria Johansson-Berg.

Även Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) – som blev näst störst i kyrkomötet – gick bra i Norrbotten och nådde ett högre valresultat i Luleå stift än i riket (19,82 procent jämfört med 17,16). Posk nådde också 19,44 procent i stiftsfullmäktige och fick starka siffror i flera kyrkofullmäktigen. I Råneå församling – där bara S och Posk ställde upp – fick Posk 50,71 procent och förfogar därmed över 8 av 15 mandat.

– Vi är ganska nöjda med tanke på omständigheterna. Valet dominerades helt av en märklig fixering vid SD:s roll i valet, säger Lars-Gunnar Frisk (Posk).

Frisk tycker att SD:s satsning på kyrkovalet fick för stor uppmärksamhet i media och att partiet på ett felaktigt sätt målades upp som ett hot mot kyrkan.

– Den beskrivningen har varit överdriven. I varje val sedan 2001 har de gjort sämre val än i riksdagen och den allmänna opinionen.

Debatten ska enligt Frisk ha gynnat både S och SD och gjort det svårare för de mindre uppmärksammade partipolitiskt obundna grupperna.

– Svårt för oss som inte ingår i den dramaturgin att komma fram.

Centerpartiet och Sverigedemokraterna ökade också, men gick sämre i Luleå stift än i riket.

"Sett till Luleå stift har vi fått ungefär tre gånger så många röster som för 2013 när endast förtidsrösterna kvarstår att redovisas. Det är förstås väldigt positivt och visar att vi gjort en god valrörelse", skriver SD:s kyrkomöteskandidater Eric Palmqvist och Petter Nilsson i ett pressmeddelande.

Grupper som Borgerligt alternativ, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Kristdemokrater i Svenska kyrkan och Miljöpartister i Svenska kyrkan backade alla i Norrbotten.

I flera val till kyrkofullmäktige gick lokala alternativ starkt. Överkalix församlings framtid fick 36,13 procent och Tillsammans i Övertorneå församling fick 45,49. Församlingarnas väl i Kiruna pastorat landade på 28,79 procent och Kyrkans vänner i Kalix församling fick 23,77 procent av rösterna.

Valresultaten är fortfarande preliminära. De slutgiltiga resultaten är två till tre veckor bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om