Det har hänt en del på Oscarsvarv och dess närområde de senaste åren. 2016 togs den så kallade Luleå office building i bruk, i folkmun kallad Teliahuset. Där jobbar flera hundra personer och 2019 öppnade Coop sin butik intill Galärens kontorsbyggnader och höghus med 127 hyresrätter.
Galären vill även bygga ett nio våningar högt trähus på Varvet med 38 större lägenheter, treor till femmor.
Under 2022 kommer fastighetsbolaget Diös att starta utvecklingen av kvarteret Biet som ligger på andra sidan Sandviksgatan. Första etappen omfattar ett större kontorshus men i projektet ingår även 70-80 lägenheter, fler kontor, affärslokaler och en restaurang.
Klart är att det redan i dag rör sig betydligt mer människor i och intill Varvet och fler lär det bli, en utveckling som Simon Lundberg och Minna Sjöström gillar.
– Det är jättebra och skapar mer rörelse i området, säger Minna Sjöström som tillsammans med Simon Lundberg drivit restaurangen i Teliahuset sedan slutet av 2019.
Restaurangen hade dessförinnan haft två olika aktörer som valt att kliva av. I slutet av denna vecka återöppnar de sin restaurang under ett helt nytt koncept. Tillsammans med personerna bakom Slice pizza, som även har restaurang på Björkskatan, gör de nu en stor satsning på pizzor. Den italienska pizzaugnen är på plats, lokalen är renoverad och alla restriktionerna är borta.
– Nu vill vi bara sätta igång, konstaterar Simon Lundberg.
Tidigare var en majoritet av kunderna från Teliahuset men med det nya konceptet hoppas de locka även andra. Inte minst tror de att take away kommer bli en ganska stor del av verksamheten eftersom möjligheten att svänga förbi med bilen är bra utanför restaurangen. Fokus ligger helt på en pizzatyp som blir allt populärare.
– Det blir hundra procent napolitanska pizzor. Fast med vår egen tvist, jag tror inte de har kebabpizza i Italien, säger Simon Lundberg och skrattar.
När pandemin slog till stängde restaurangen Villgot i Bryggeriet ner tämligen omedelbart och det var först i december förra året som Bao street kitchen öppnade upp i samma lokal. O´Learys fick också problem och tvingades till en företagsrekonstruktion under 2020 för att undvika konkurs. Den enda efter Västra varvsgatan som haft öppet genom hela pandemin är Mummas som ligger nästan längst upp på gatan.
Mummas har funnits i 25 år men fortfarande är det många som inte har koll på att det är en öppen restaurang och kafé dagtid, utöver catering som är en stor del av verksamheten.
– Ja, det är det många som fortfarande inte vet, konstaterar ägaren Ann-Marie Lindqvist som drivit Mummas i sju år.
Precis som gänget bakom Slice i Teliahuset tycker hon det är bra att bra att det händer nya saker i området och att allt fler bor, jobbar och rör sig i området.
Hennes kunder kommer primärt från Varvet.
– Det är för kontoren och de boende i området. Vi kör ut mat till pensionärer i närområdet också, det var något vi började med under pandemin, säger Ann-Marie Lindqvist.
Med flera stora projekt genomförda och fler på gång i området finns det gott om framtidstro bland krögarna i området. Mummas lär hänga med ett bra tag till.
– Det här kommer leva kvar även om jag kanske inte är kvar här så många år till. Det är trivsamt och mysigt här, säger Ann-Marie Lindqvist.