Uppriven dom låg till grund för beslut

Sjöbodarna i Kängsön får fortsätta användas som fritidsboende, beslutade kommunen i somras. Till stöd för beslutet: En dom i mark- och miljödomstolen som revs upp redan 2020.

Kommunen låter sjöbodarna stå kvar, något som nämnden motiverade med en numera uppriven dom.

Kommunen låter sjöbodarna stå kvar, något som nämnden motiverade med en numera uppriven dom.

Foto: Montage: Linda Kask

Luleå2023-10-11 05:30

Sjöbodarna i Kängsö hamn utanför Råneå står kvar utan åtgärd trots att kommunens egna inspektioner visat att flera av dem är inredda som fritidshus. Flera av ägarna har tidigare uppgett att de övernattar i sina sjöbodar mellan 20–60 dygn per år. 

Granskningen Båtförråden blev semesterparadis visar hur flertalet sjöbodar har toalett, braskamin, sovloft och indraget vatten. 2018 uppdagades det att ägare dragit in vatten till sina sjöbodar via båtklubbens stuga och släppt ut orenat disk-, tvätt- och badvatten rakt ut i Rånefjärden. 

Bygglovet som beviljades för de 15 sjöbodarna intill kajkanten gäller för oinredda bodar som levererades av en lokal byggfirma i slutet av 1990-talet. Bygglov för att omvandla dem till fritidshus har inte sökts eller beviljats. Det finns inte heller några strandskyddsdispenser beviljade för om- eller tillbyggnad.

I somras avgjorde miljö- och byggnadsnämnden sjöbodarnas öde. Beslutet blev att de får stå kvar i befintligt skick, trots att flera av dem är inredda på ett sätt som inte möjliggör båtförvaring. Nämnden beslutade då att avskriva den anmälan som en privatperson gjort angående sjöbodarnas användning. 

Av nämndens beslut framgår det att användningsområdet för sjöbodarna inte är väsentligt förändrat och att nuvarande användning av  "tillför området en kvalitet och en attraktivitet som kommunen vill se". Nämnden anser att området är tillgängligt för allmänheten och just detta anses vara särskilt avgörande för beslutet.

Till stöd för bedömningen hänvisas det till ett beslut i mark- och miljödomstolen från 2019, där användningen av en sjöbod som fritidsboende inte ansågs begränsa tillgängligheten för allmänheten. Men domen revs upp av Mark- och miljööverdomstolen året efter, som helt förkastade mark och miljödomstolens resonemang. 

Den informationen framgår ingenstans i beslutsunderlaget som miljö- och byggnadsnämnden fick på bordet i somras. 

Miljöbalken tillåter inte att man ändrar hur en byggnad ska användas om det hindrar allmänheten från att vistas inom ett område. "Om sjöboden används för bostadsändamål kommer det att uppstå en hemfridszon som sträcker sig utanför själva byggnaden, med följd att allmänheten inte längre kommer ha rätt att beträda området", skriver Mark- och miljööverdomstolen.

Domstolen slår också fast att strandskyddsdispens inte kan beviljas i ärendet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!