Luleås kommundirektör: "Jättebra att frågorna lyfts"

Luleå kommun vägrade lämna ut e-postadresser digitalt till sina cirka 6 500 anställda, trots Norr Medias önskemål. Samtidigt välkomnar kommundirektören vår stora granskning. "Jättebra att frågorna lyfts", säger Anna Lindh Wikblad.

"Meddelarfriheten är jätteviktig, precis som att vi inte ska eftersöka eller straffa den som lämnar ut uppgifter till media", säger kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

"Meddelarfriheten är jätteviktig, precis som att vi inte ska eftersöka eller straffa den som lämnar ut uppgifter till media", säger kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2022-05-03 05:02

Norr Media genomför en omfattande enkätundersökning med de totalt över 26 000 anställda inom länets kommuner, Region Norrbotten och länsstyrelsen, som en del i vårens öppenhetsgranskning av myndigheterna.    

Inför utskicken lämnade merparten av kommunerna ut e-postadresser till sina anställda digitalt men Luleå drog i "pappersbromsen" och skickade adresserna utskrivna i pappersform i stället.

– Vi kanske hade kunnat lösa det på ett bättre sätt. Samtidigt har jag lika stor respekt för öppenheten som för integriteten och informationssäkerheten, och då kan jag tåla lite "skäll" om vi var dröjsamma i detta fall, säger Anna Lindh Wikblad, kommundirektör.

Lindh Wikblad menar att det har uppstått nya juridiska gråzoner i och med GDPR-lagstiftningen (datasäkerhetsförordningen), kring vilka allmänna handlingar som kommuner förväntas lämna ut. 

– Vi har anställda med skyddade identiteter, därför måste vi vara försiktiga. Informationssäkerheten är också väldigt aktuell, med världsläget som är. Just därför är er granskning bra, kring hur vi ska förhålla oss till både offentlighetsprincipen och landets informations- och datasäkerhet. Ett fruktsamt samtal. 

Även i övrigt tycker hon att Norr Medias stora granskning är positiv.

– Vi som kommun är den yttersta utposten i demokratin och det vi gör ska medborgarna kunna förstå och följa, både vad gäller samhällsservicen och hur vi använder skattebetalarnas pengar. 

I vilka fall är ni mindre välvilligt inställda till att lämna ut allmänna handlingar?

– Ofta kan det handla om sekretess och personuppgifter, men även uppgifter som är känsliga för samhällsviktig verksamhet. Då gäller försiktighetsprincipen. Lagtillämpningen är inte glasklar alltid. Men meddelarfriheten är också jätteviktig, precis som att vi inte ska eftersöka eller straffa den som lämnar ut uppgifter till media. 

Kan ni säga upp en anställd för att den läcker uppgifter om missförhållanden?

– Nej. Däremot har vi som arbetssätt, att om personal upptäcker missförhållanden, då ska man först gå till chefen som sedan kanske går till facket. Men det får aldrig bli repressalier om det inte sker. 

– Dessutom har vi vår egen okränkbara visselblåsarfunktion som kan användas när det inte funkar på arbetsplatsen, säger kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!