Hur mår öppenheten inom kommuner och myndigheter?

I dagarna skickar NSD, Kuriren och Piteå-Tidningen ut en enkät till alla anställda inom Norrbottens kommuner, länsstyrelsen och regionen för att ta reda på hur öppna våra myndigheter är.

Lenitha Andersson-Junkka, ansvarig utgivare och redaktionschef för Norr Media.

Lenitha Andersson-Junkka, ansvarig utgivare och redaktionschef för Norr Media.

Foto: Petra Älvstrand/frilans/montage/Lumination

Krönika2022-04-23 11:36
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi journalister märker allt oftare att det är svårt att få information från myndigheter. Det kan ta lång tid innan handlingar skickas ut, myndigheter har börjat ta betalt för servicen och i många fall nekas vi med hänvisning till GDPR. Att få prata med personal eller besöka en verksamhet kan vara snudd på omöjligt. Samtidigt anställs allt fler kommunikatörer som ska sköta informationen på ett, för myndigheten, fördelaktigt sätt.

När vi får tips om en oegentlighet är det mycket vanligt att de anställda inte vill träda fram och berätta, inte ens anonymt, med rädsla för repressalier från sin arbetsgivare. Detta upplever vi är särskilt vanligt inom skola och vård.

I dagarna går vi ut med en enkät via mejl till dig som är anställd på en myndighet med olika frågor om öppenhet och demokrati. Syftet med enkäten är att ta reda på hur det är ställt med den demokratiskt livsnödvändiga kunskapen om vilka rättigheter och skyldigheter offentligt anställda har gentemot media. Enkäten är helt anonym och vi kan inte se vem som svarat.

Vågar personalen prata med media? Vet de om att de får berätta om missförhållanden? Vi tror att vi skulle få ett annat svar om vi bara ställde frågan till arbetsgivaren. Därför går vi ut till alla anställda för att få en bred bild av kunskapsläget.

Inför den här granskningen har vi begärt ut e-postadresser till samtliga anställda inom Norrbottens kommuner, länsstyrelsen, regionen och polisen. Offentlighetsprincipen har fungerat i de flesta fall men till de anställda på polismyndigheten fick vi inte skicka enkäten. Vissa av Norrbottens kommuner väntar vi fortfarande på klartecken från.

Om du är en av de tusentals som får enkäten uppmanar jag dig att svara på den, på det sättet bidrar du till vår kartläggning av hur öppenheten mår i våra myndigheter i Norrbotten. Resultatet från enkäten kommer vi att berätta om för er läsare och vår ambition är att öka kunskapen om våra rättigheter och skyldigheter i ett öppet demokratiskt samhälle.

Fria medier är en förutsättning för en demokrati. Media behövs för att granska makthavare och ta reda på vilka beslut som tas i slutna rum men också för att berätta för allmänheten om sådant som händer för att förhindra ryktesspridning och spridning av felaktig eller falsk information. 

Har du något du vill berätta eller tipsa oss om? Hör av dig till oss!