Det ursprungliga förslaget att centralisera planeringen av hemtjänstens insatser, i den så kallade Luleåmodellen, har vållat oro hos både personal och brukare boende på Bergnäset.
– Jättetråkigt att de känner så, för det här är ett förslag som ska processas och som kommer att förändras, säger Katarina Morin, verksamhetschef vård och service på socialförvaltningen.
Det ursprungliga förslaget har ändrats efter det att Katarina Morin träffat personal, planerare och enhetschefer och pratat med anhöriga. Det reviderade förslaget har nyligen presenterats för personal och en arbetsgrupp har bildats, med deltagare från olika yrkesgrupper och fackliga organisationer.
– Förslaget ser inte ut som det gjorde tidigare och nu börjar processen på måndag, så förslaget kommer fortfarande att förändras, säger Katarina Morin.
I det senaste förslaget blir planerarna kvar ute i hemtjänstgrupperna istället för att deras arbetsuppgifter flyttas till ett centralt resurscentrum.
– Vi samlar inte planerare, utan planerarna blir kvar i sina verksamheter och kommer att jobba där, säger Katarina Morin.
Inga nya tjänster som teamledare inrättas i hemtjänstgrupperna, i och med att planerarna i dag har en form av teamledarroll.
Är tanken fortfarande att man ska låna ut personal mellan hemtjänstgrupperna?
– Detta är inget nytt utan ett arbetssätt som tillämpas sedan länge.
Personalen uppfattar det inte så?
– Det är olyckligt om detta arbetssätt inte är känt hos alla medarbetare och det måste vi som arbetsgivare ta till oss.
I dag arbetar planerarna halva sin arbetstid ute hos brukarna och halva tiden som planerare.
Är det tänkt att det ska vara så även fortsättningsvis?
– Nej. Planerar-uppdraget kommer enligt förslaget att renodlas så att de omfattar både planering och att tillsammans med enhetschefen stötta övriga medarbetar, vikarier och finnas tillgänglig för brukare och anhöriga.
Blir det färre personer totalt sett som kommer att jobba som planerare?
– Nej.
– Det är inga ekonomiska besparingar i det här, som det ser ut i dagsläget så är det inga förändringar mot i dag.
– Fler kommer att bli äldre, speciellt 80-årsgruppen kommer att växa, det är svårare att rekrytera personal eftersom det är färre som är yngre och i arbetsför ålder. Vi måste rigga oss för att kunna klara framtiden. Vi måste helt enkelt hitta nya arbetssätt att jobba med, säger Katarina Morin.