Brandmännen i Luleå räddningstjänst är oroliga inför framtiden då kommunen aviserat att brandstationen i Gammelstad stängs redan i sommar och att bemanningen då minskas. De befarar bland annat längre väntan på räddningstjänst under kvällar och helger om olyckor och bränder inträffar tätt inpå varandra.
Läs mer: Här tar det längre tid innan hjälpen kommer fram
Läs mer: Oroliga brandmän slår larm
Miljöpartiets Jan Nyberg ställer sig frågande till stängningen och tycker att det verkar konstigt.
– Räddningschefen har tidigare sagt att när vi får den nya brandstationen på Porsön då kan man dra in Gammelstad för den stationen tillkom då Sunderby sjukhus byggdes. Men nu för några veckor sedan fick vi beskedet att den dras in redan i sommar, om det fungerar från i sommar då betyder det att vi haft en brandstation helt i onödan i 20 år, säger han.
Vidare tycker han det är svårt att som politiker ta ställning till olika utryckningstider hit och dit och efterlyser i stället nationella riktlinjer.
– Rimligtvis måste det finnas riktlinjer och rekommendationer.
Räddningschefen Patrik Bylin säger att det i dagsläget inte finns några riktlinjer eller krav på utryckningstider vilket det fanns när de flyttade till Gammelstad.
– Då fanns en rekommendation på insatstider till vårdanläggningar, men det var inte något lagkrav utan allmänna råd som myndigheten gett ut. Nu får kommunen göra en bedömning om tiderna är skäliga och rimliga vilket vi anser att de är, säger Patrik Bylin.
Han håller inte med om att brandstationen i Gammelstad varit onödig, men nu måste de få ihop omorganisationen och de ekonomiska ramarna.
– Flytten till en ny station är en jättestor apparat och vi vill inte göra allt samtidigt.
Hur stor besparingen blir när stationen i Gammelstad läggs ner är svårt att säga.
– Ser man till byggnationen av en ny station så blir de kostnaderna högre, att lägga ner stationen i Gammelstad blir en marginell besparing i det långa loppet.
Patrik Bylin är medveten om att det blir längre utryckningstider, men han påpekar att räddningstjänsten redan i dag får fördela de resurser de har så gott det går om flera olyckor inträffar samtidigt.
– Rent statistiskt så händer inte fler olyckor samtidigt så jätteofta. Vår absolut vanligaste utryckning är brandlarm som inte varit någon brand, vi jobbar just nu med att minska antalet sådana.
Rättvisepartiet med Jonas Brännberg, tycker inte att bemanningen ska minskas. Partiet har redan tidigare sagt nej till en minskad budget.
– Vi har förstått att det är nödvändigt med en ny brandstation, men däremot tycker jag inte det är acceptabelt med långa utryckningstider vid en andra händelse, i jämförelsen i analysen är de är betydligt längre än i andra kommuner.