Det här framgår av den konsekvensanalys som räddningstjänsten har gjort inför den föreslagna nya organisationen som ska träda i kraft till sommaren. Stationen i Gammelstad stängs och femskift införs, som ska arbeta dagtid. Den lägsta grundbemanningen vid stationen i centrum blir ett styrkebefäl och sju brandmän.
Andelen av kommunens befolkning som nås av räddningstjänsten inom mindre än tio minuter kommer att minska då stationen i Gammelstad stängs, från 82 procent av medborgarna till 73 procent. Däremot är andelen som nås av räddningstjänsten inom tio till 20 minuter oförändrad, 96 procent och 99 procent nås inom 20-30 minuter.
Insatstiden för att nå vissa områden kommer att försämras när räddningstjänsten utgår ifrån två stationer (centrum och Råneå) mot tre som är fallet i dag.
Körtiden för att nå bostadsområdet Hammaren i Sunderbyn kommer att öka från cirka elva minuter till 16 minuter.
Körtiden för att nå Sunderby sjukhus ökar från tio till 13 minuter.
Vid en brand i Gammelstads kyrkby kommer det att ta elva minuter för räddningstjänsten att köra dit, mot en minut i dagsläget då stationen i Gammelstad fortfarande är bemannad. Körtiden för att nå Gäddviks vattenverk är cirka elva minuter, från både centrum och Gammelstad.
Körtiderna kommer att förkortas något när den nya brandstationen på Risslan (lilla Mjölkuddsberget) kan tas i drift, vilket tidigast sker 2020.
Räddningschefen skriver att de beskrivna konsekvenserna inte är obetydliga, men bedöms acceptabla då Luleå kommun även med det nya förslaget bedöms uppfylla lagstiftarens krav på tillfredsställande skydd mot olyckor.