Hysch, hysch kring middag på residenset: "En stor ära"

EU-toppmötet samlar ett digert sällskap av ministrar och dignitärer. För ett mindre sällskap väntar middag på residenset. Men det råder rejält hysch, hysch med hemlig gästlista, meny och underhållning.

Lotta Finstorp, Residenset, Luleå, Landshövding

Lotta Finstorp, Residenset, Luleå, Landshövding

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2023-05-30 06:00

I mars besökte kungaparet Luleå och nu är det dags för nästa högprofil-evenemang i Luleå. 

– Det är ju verkligen inte konstigt att ett sånt här möte sker i länet, där den gröna omställningen, eller samhällsomvandligen, sker hos oss så konkret, säger landshövding Lotta Finstorp.

För landshövdingen innebär det ännu en chans att representera länet. Det görs bland annat i form av en middag för ett mindre sällskap "högnivåpersoner" som bjuds in till residenset på tisdagen. 

– Det är en stor ära för oss, det är första gången ett TTC-möte sker i Luleå och fjärde gången det sker utanför en stor stad. Så att få ta emot på Sveriges vackraste residens är en ynnest. Jag kommer att prata om Norrbotten och vad som händer hos oss, så kommer det vara norrbottnisk underhållning, säger Lotta Finstorp.

Är det Hooja?

– (skratt) Nej, det är inte Hooja.

Gästlistan är hemlig och menyn likaså. Vilka som kommer kan inte avslöjas på grund av säkerhetskäl – inte ens när gästerna sätter sig till bords är offentligt. Vad som bjuds ska hållas hemligt fram till att gästerna sitter vid bordet, det hör till protokollet. 

Middagen har komponerats av residensets husföreståndare Kristoffer Tangerud.

– Jag fångade honom tidigare under måndagen och på förekommen anledning frågade jag om hans tanke bakom menyn och det är att blanda det norrbottniska med det internationella, säger Malin Andersson, kommunikatör på Länsstyrelsen Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!