Hybrit prisas av Naturvårdsverket

SSAB, LKAB och Vattenfalls gemensamma satsning på fossilfri stålproduktion, Hybrit, har tilldelats Naturvårdsverkets miljömålspris för "mod och tempo".

Martin Pei (SSAB) och Bo Krogvig (LKAB) visade upp Hybrit för politiker från EU-parlamentet i februari 2019.

Martin Pei (SSAB) och Bo Krogvig (LKAB) visade upp Hybrit för politiker från EU-parlamentet i februari 2019.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-05-22 10:02

Naturvårdsverkets miljömålspris har instiftats i år för att uppmärksamma ambitiöst och framgångsrikt miljöarbete. Något som stålindustrin är i behov av då den står för sju procent av hela världens koldioxidutsläpp.

Planen med miljardprojektet Hybrit är att ersätta kol med fossilfri el och vätgas, vilket ska göra att utsläppen blir vatten – inte koldioxid. Initiativet har hittills beviljats finansiellt stöd på över en halv miljard kronor från Energimyndigheten.

LÄS MER:SSAB:s miljardsatsning ska göra koldioxidutsläpp till vatten

Martin Pei, Hybrits ordförande tillika vice vd och teknisk direktör på SSAB, tog emot priset på konferensen Miljömålsdagarna i Karlskrona.

– Det känns fantastiskt att Hybrit uppmärksammas på det här sättet. Vi ser redan nu hur fler stålföretag i världen också börjat våga se möjligheten och kanske följer efter. Jag skulle säga att hela Sverige och världen är vinnare till det här priset, säger han.

LÄS MER:MP-ministern: "Framtiden för svensk stålproduktion"

Du kanske tänker: Kan man inte bara sluta göra stål? Det tror inte stålföretagen, som tvärtom ser framför sig att den globala efterfrågan ökar när befolkningen växer och fler flyttar till städerna.

Naturvårdsverkets motivering

”De har tagit sig an den enorma utmaningen att förändra den svenska stålproduktionen och göra den helt fossilfri. Med banbrytande nytänk och stort mod har företaget visat att det inte finns några hinder för att tillverka stål med vätgas istället för kol. Förutom att projektet kan förändra svensk ståltillverkning, som står för 10 procent av Sveriges växthusgasutsläpp, så har det också potential att sprida tekniken globalt och kapa en väsentlig del av världens klimatpåverkande utsläpp. Initiativet Hybrit är en föregångare i ordets rätta bemärkelse!”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!