Norrbottens Media har i flera omgångar rapporterat om de förändrade villkoren för LKAB:s kollektivanställda i gruvan, som från den 1 november får obetalda matraster och drygt 30 minuter längre arbetsdagar.
Läs mer: Stora skiftändringar inom LKAB
Läs mer: Gruvtolvan ryter till om matrasterna
Vid medlemsmötet i mitten av oktober enades Gruvtolvans medlemmar i Kiruna om ett skarpt uttalande, där LKAB kritiserades för att ha genomfört "ytterligare försämringar genom att införa matraster efter att matpauser varit den rådande normen i nästan 20 års tid".
– Facket har inte så mycket att sätta emot när det gäller arbetstidsregler för det finns på papper vad som gäller, sa ordförande Ove Stålnacke då.
Men missnöjet har inte dämpats efter det. Enligt flera anonyma tips till redaktionen riskerar en vild strejk att utbryta till veckan på grund av skiftförändringarna – men också för att besluten påstås ha skett "bakom stängda dörrar".
– Det är inget som jag känner till, säger Ove Stålnacke, ordförande för Gruvtolvan, under söndagen.
Tvärtom menar Ove Stålnacke att de flesta var eniga vid medlemsmötet den 18 oktober, när ett 100-tal var församlade.
– Det var ingen debatt. Drygt 90 procent av medlemmarna röstade för att vi skulle göra så här (enas om uttalandet, reds anm). Vi förklarade regelverket, att vi som fackförening måste gå med på detta utifrån lagstiftningen. Vi kan inte göra mer än så. Allt annat vore lagbrott.
Samtidigt är Gruvtolvans ordförande fullt medveten om att det finns olika grupperingar bland de kollektivanställda, somliga mer stridbara än andra.
– Vi är 1 500 medlemmar och många är irriterade på företaget. Om jag hade fått bestämma själv, skulle inte detta få ske heller.
Men enligt Stålnacke var hotet om vild strejk aldrig ens uppe som alternativ.
– Första gången jag hör om detta nu, när du ringer. Hade medlemmarna begärt att jag skulle strida mer, då hade jag gjort det.
Förhandlingarna gällande skiftförändringar och obetalda matraster har pågått i drygt ett halvår.
– Jag har kollat med både jurister och med förbundet för att se om det går att stoppa, men icke. Sen får man höra av vissa att man springer företagets intressen. Ledsamt.
I och med att parterna kom överens har facket inte heller någon formell rätt att hota med strejk.
– När vi tecknade kollektivavtalet, då förlorades strejkrätten.
Norrbottens Media har även sökt Tomas Strömberg, ordförande för Gruvfyran i Malmberget, under söndagen, dock utan resultat.
– Jag törs inte säga hur snacket går i Malmberget, men jag pratar med Tomas nästan dagligen och detta med strejk har vi inte alls pratat om, säger Ove Stålnacke.
Men han utesluter inte att frågan kan aktualiseras vid nya medlemsmöten till veckan.
– Jag måste börja forska i detta nu. Om många stöttar en vild strejk, då måste vi ta tag i det. Jag tar detta på jätteallvar, säger Gruvtolvans ordfröande i Kiruna.