Under flera år var hon företrädare för en branschorganisation i Luleå och drev ett eget konsultbolag inom rekrytering och utbildning.
Men åren efter att den grova ekonomiska brottsligheten uppdagades (2021) har allting rasat samman för den numera arbetslösa kvinnan i 60-årsåldern.
Hennes bolag och enskilda firma har gått i konkurs och hon har hamnat i ekonomiskt obestånd, med miljontals kronor i skatteskulder och utan tillgångar som kan utmätas.
Under torsdagen hölls rättegången mot kvinnan som misstänks för grovt bokföringsbrott, grovt försvårande av skattekontroll och grovt skattebrott.
Bokföringsbrotten skedde åren 2019-2020 när hon struntade i att bokföra affärshändelser och samtidigt matade in tusentals kvitton och leverantörsfakturor alldeles för sent.
Men hon misstänks också ha mörkat egna löneuttag motsvarande närmare 870 000 kronor som aldrig skattades eller belades med arbetsgivaravgifter.
Till detta hör det grova skattebrottet, då kvinnan redovisade alltför hög ingående moms i deklarationen i förhållande till bokföringen – en skillnad på totalt cirka 800 000 kronor under 2019-2020. Med ingående moms menas momsen på de varor och tjänster som hon köpte in till sin verksamhet och som företaget hade rätt att få tillbaka.
Den kvinnliga företagaren erkände själv gärningarna under rättegången men motsatte sig att de skedde med avsikt.
– Helt klart felaktigt gjort men jag gjorde inte detta systematiskt, uppsåtligen, bara för att gynna mig själv, även om jag förstår att det kan se ut så, sa kvinnan under rättegången.
I stället förklarade hon att momsfusket skedde när hon behövde hjälpa sin numera avlidne far med en konsultverksamhet som han skulle sätta igång med en affärskollega.
– Verksamheten skulle införlivas i mitt bolag där faktureringen skulle ske, så då drogs den ingående momsen där på alla de utlägg och inköp som gjordes för det tilltänkta bolaget.
Men faderns påstådda verksamhet kom aldrig igång, samtidigt som hon började göra stora "svarta" löneuttag till sig själv.
– Att det togs ut som lön var för att förbereda för överföringar till de som hade gjort de här utläggen (i pappans projekt), menade kvinnan.
När åklagaren Niklas Jeppsson vid Ekobrottsmyndigheten pressade henne på mer detaljer kring pappans affärsplaner kunde hon överhuvudtaget inte beskriva vad de handlade om – eller varför det gjordes så många inköp i projektet.
– Det fick jag inga uppgifter om. Jag fick bara summor utan ordentliga underlag.
Momsfifflet skedde vid totalt 22 deklarationstillfällen varje månad under 2019-2021 och åklagaren ifrågasatte varför hon inte höll bättre koll på pappans projekt.
– Såhär i efterhand håller jag med dig fullständigt men då var jag övertygad om att de skulle dra igång sin verksamhet. Jag stötte på men det kom aldrig några fakturor.
I stället använde hon en stor del av den återbetalda momsen för privat konsumtion.
– Jag har själv erkänt i förhör att jag tog ut detta som lön till mig i stället. Men jag har också godkänt de påförda arbetsgivaravgifterna och skatterna senare.
Åklagaren Niklas Jeppsson gav inte mycket för kvinnans motiv till momsfifflet.
– Förklaringen (pappans konsultverksamhet) saknar så mycket konkret. Hon har ingen aning om vad verksamheten skulle handla om men ändå krävde den en massa inköp, utan underlag i 22 månader. En efterhandskonstruktion.
Vidare menar åklagaren att det grova skattebrottet och uttagen av den svarta lönen skedde systematiskt och sammantaget krävde han en hård straffpåföljd för den tidigare helt ostraffade kvinnan.
– Vi landar kring ett och ett halvt års fängelse för den samlade brottsligheten, sa Jeppsson.
Kvinnans försvarsadvokat Niklas Lundgren menade i stället att varje felaktig momsdeklaration borde bedömas separat samt att merparten – 15 stycken – var så kallade skatteförseelser, som normalt endast innebär bötesstraff.
– Enligt vår uppfattning är detta ett oaktsamt agerande, alltså inget uppsåt. Det finns inget som visar på en brottsplan, eller något slags skatteundandragande syfte. Därför bör det bedömas som brott av normalgraden, sa Lundgren.
Han jämförde med ett mål vid hovrätten i Umeå nyligen, där en ägare av en bilfirma dömdes för brott av normalgraden rörande liknande felaktiga momsdeklarationer.
– Min klient var också betydligt mindre förslagen. Här har det inte funnits några falska verifikat eller ”luftfakturor”, sa Lundgren som yrkade på att kvinnan skulle dömas till villkorlig dom och samhällstjänst.
Likaså pekade han på hennes personliga misslyckande som en förmildrande omständighet.
– Min klient har dragit på sig stora skulder på miljonbelopp som kommer öka väsentligt. Hon är en stor förlorare. Den vinst hon gjorde i detta motsvaras inte av alla negativa konsekvenser i den andra vågskålen.
Utöver eventuellt fängelsestraff riskerar kvinnan att dömas till näringsförbud i tre år, vilket hon inte motsatte sig.
– Jag kommer inte driva något mer bolag i framtiden. Jag kommer söka olika arbeten, sa företagarprofilen som i övrigt gav ett samlat intryck under rättegången.
Dom meddelas om två veckor.