Efter flera år av fri användning av mobiltelefoner i korridorerna införde Midskogsskolan åter ett totalförbud i oktober 2023.
Niondeklassaren Meja Jonsson minns besvikelsen till en början.
– När man gick i mellanstadiet längtade alla till högstadiet där man inte behövde lämna ifrån sig mobilen på morgonen.
Klasskamraten Szebasztián Malmgren håller med om att rektorsbeslutet först inte mottogs väl bland eleverna.
– De flesta var arga och tänkte – vad ska vi göra nu på rasterna?
– Världens undergång, säger Meja.
Några månader senare har acceptansen börjat sjunka in och eleverna lämnar in telefonerna i det låsta "mobilhotellet" vid ett av klassrummen varje morgon.
Samtidigt tror Meja och Szebasztián att flera bryter mot förbudet.
– Otroligt många fuskar. En del kommer senare till lektionerna och behöver inte lämna ifrån sig mobilen, säger Szebasztián.
– I vår klass är det inte så vanligt men problemet är större än vad man kan tro i andra klasser, säger Meja.
Men Kristina Eriksson, SO-lärare och mentor, vill avdramatisera fuskandet.
– Vi kan få tomma ”skal” och ”fejktelefoner” men sånt avslöjas snabbt och är inte vanligt, kanske en enstaka elev i varje klass.
Det strikta mobilförbudet infördes på nytt av flera anledningar, bland annat för att stärka studieron men också på grund av kränkande beteenden i sociala medier.
15-åriga Meja medger att skolmiljön har förbättrats.
– Det fixar många problem – som mobbning online, eller att folk tar bilder på folk som inte vill det. Det såg man lite för ofta tidigare och nu ser man det inte alls.
– Tidigare kändes det jobbigt att veta att det kunde finnas någon bakom ens rygg som tog bilder. Man blev ofokuserad, kunde känna stress, säger Szebasztián.
Läraren Kristina Eriksson upplever flera fördelar med förbudet.
– Vi hade fått till oss från både barn och föräldrar om otryggheten på grund av mobilerna. Vi behövde skapa en bättre miljö för kunskapsinlärning, Telefonerna tog fokus från det.
Numera sparar pedagogerna mycket tid, jämfört med när telefonerna samlades in och lämnades ut flera gånger per dag.
– Diskussione som i dag kan uppstå på morgonen hade vi tidigare vid varje lektion. Det kunde vara fem minuter i början och fem minuter i slutet som gick åt för detta. Den stora vinningen nu är att det blir en lugnare start.
Efter jullovet gjordes ändå ett omtag kring policyn, då skolledningen märkte att alltfler började bryta mot förbudet.
– Mobiltelefonerna är elevernas liv, där de umgås, spelar, utbyter information med varandra. Och nu tar vi den världen från dem. Alla förstår inte utmaningarna med det, säger Kristina Eriksson.
Och samtidigt som mobilerna inte längre distraherar, kan eleverna uppleva att de inte har något att pyssla med på rasterna.
– Vissa får abstinensbesvär, blir nervösa över att någon försöker nå dem kring något viktigt, säger Meja.
– Man var ju van att den i fickan, kollade hela tiden, säger Szebasztián.
Vad gör ni på rasterna i stället då?
– Halva klassen spelar pingis eller spelar fotboll, om det inte är för mycket snö. Många andra ”chillar” med datorn i stället, säger Meja.
Eleverna kan dock inte interagera i sociala medier lika mycket, även om de har tillgång till apparna via datorerna också.
– Man kan fortfarande vara på Insta opch Snapchat men du kan inte ”snappa” på samma sätt, säger Meja.
– De flesta är på Tiktok, säger Szebasztián.
Kränkningar i sociala medier är annars ämnen som tas upp i samband med ämnen som Sex och samlevnad.
– Då diskuterar vi mycket vad man får och inte får göra. Från årsskiftet har vi också en socialpedagog som uppmärksammar de problemen, även skapar fler aktiviteter på rasterna, säger Kristina Eriksson.
Trots initiala protester ser Meja och Szebasztián positivt på att regeringen nu vill införa ett nationellt förbud mot mobiltelefoner i grundskolan.
– Utan mobilen blir det mindre nätmobbning. Man kan fokusera mer på det som händer omkring en, snarare än på skärmarna, säger Meja.
– Om man gör något mer aktivt än att bara sitta och scrolla på rasterna, kan man fokusera bättre på lektionerna, säger Szebasztián.
SO-läraren Kristina Eriksson välkomnar också ett generellt förbud.
– Bra om det blir mer likvärdighet i skolorna. Det stora jobbet handlar om att få vårdnadshavare, rektorer och arbetslag att stötta varandra, så att alla förstår det viktiga i att upprätthålla reglerna.