Midskogsskolan, med cirka 120 högstadieelever, hade redan tidigare försökt med mobilfria skoldagar, där eleverna fick lämna ifrån sig telefonerna på morgonen, samma som på låg- och mellanstadiet.
Efter diskussioner drev Elevrådet igenom att förbudet endast skulle gälla lektionstid, vilket tillämpades ett par år.
Men i oktober, höstterminen 2023, kände skolledningen att det totala mobilförbudet behövde återinföras.
Cecilia Munther Brandén, rektor för årskurs 7-9 och till hösten även rektor för nya engelskspråkiga Luleå International School, pekar på den höga kognitiva stress som både barn och vuxna upplever i och med mobilerna.
– Eleverna får allt svårare att koncentrera sig och lära sig saker – vilket i sin tur leder till sämre självkänsla. De ska fokusera på skolan i stället för att känna "FOMO" ("Fear of missing out") och kolla mobilerna hela tiden.
Hon anknyter även till de destruktiva fenomenen i sociala medier som förekommer. Bland annat florerade så kallade ”Garga-konton”, inspirerade av en Tiktok-trend, med smygbilder tagna på elever som skulle framstå som fula eller konstiga.
– Först var det kändisar i ofördelaktiga situationer men sen var det barn som fotograferades. Inga allvarliga kränkningar men ändå negativt. Eleverna ska inte behöva känna sig rädda för att bli fotograferade eller filmade.
En annan bidragande incident var när en pedagog tillrättavisade en elev och samtidigt filmades med mobiltelefon.
– Det fanns allmänt en ökad risk för att både elever och personal skulle utsättas, säger Munther Brandén.
I oktober 2023 beslutade hon därför om att införa totalt mobilförbud på nytt. Varje morgon lämnar alla elever ifrån sig telefonerna i ”mobilhotell” som hålls låsta hela skoldagen.
– Vill eleverna ringa, kan de låna skolans telefoner. Föräldrarna har också flera telefonnummer som de kan använda.
Samtidigt är utmaningarna flera.
– Lärarna får så klart ta diskussioner. Extra utmanande med elever som lämnar ”fejktelefoner” eller säger att de inte har med sig någon. Detta tar tid och kraft.
Hur många struntar i mobilförbudet?
– Det förekommer, särskilt bland elever som medvetet bryter mot andra trivselregler också. Men det är absolut färre mobiltelefoner i korridorerna nu.
Efter jullovet har frågan diskuterats på nytt med arbetslagen, eleverna och vårdnadshavarna.
– Vi måste orka genom den här tiden när vissa protesterar. Om en elev inte lämnar in telefonen, ringer vi vårdnadshavaren direkt. Om problemet fortsätter kallar jag in föräldrar och elev till möte.
Saknaden efter mobilerna kan samtidigt bli stor på rasterna.
– Eleverna har fortfarande tillgång till sina datorer, många sitter med dem i stället. Därför jobbar vi med att hitta på fler rastaktiviteter nu.
Rektorn är medveten om hur viktig mobiltelefonen är för eleverna, inte minst socialt, men totalförbudet fortsätter gälla framöver.
– Vi tänker inte ändra på detta nu. Jag vill öka elevernas självkänsla, tryggheten och studieron, säger Cecilia Munther Brandén som även inför mobilförbud på Luleå International School i höst.
Hon välkomnar också regeringens intention om ett nationellt förbud i grundskolan.
– Det skulle underlätta för det ser så olika ut på skolorna. Och ju yngre eleven är, desto större är utmaningarna med alla valmöjligheter. Därför kan det vara skönt om mobiltelefonerna helt enkelt förbjuds i skolan.