Hovrättsdomen för mordet på Notviken fastställs

Högst domstolen meddelar inte prövningstillstånd för Bahnan Yusuf. Därmed fastställs hovrättens dom för mordet på Notviken i Luleå.

Domen mot 19-årige Bahnan Yusuf  för mordet på Notviken fastställs efter att Högsta domstolen meddelat att inte så kallat prövningstillstånd meddelas.

Domen mot 19-årige Bahnan Yusuf för mordet på Notviken fastställs efter att Högsta domstolen meddelat att inte så kallat prövningstillstånd meddelas.

Foto: Polisen

Luleå2022-08-05 16:27

Via sin försvarare, advokat Viktor Banke, överklagade Bahnan Yusuf domen från hovrätten på 14 års fängelse. Som skäl för att bevilja prövningstillstånd i HD hävdade Banke att det inte var styrkt att hans klient begått mordet. Under alla omständigheter hade han dömts för strängt, menade advokaten.

På torsdagen kom beslutet från Högsta domstolen.

I avgörande konstaterar HD att ett inte har framkommit något som är av vikt för rättstillämpningen i det aktuella fallet. Det finns inte heller synnerliga skäl för en prövning av målet.

Det innebär att domen från hovrätten fastställs.

Den 19-årige gängmedlemmen dömdes av Hovrätten för övre Norrland som i domen pekade nyckelvittnets "direkta", och offrets manlige väns "indirekta" utpekande. Att de tillsammans med övrig "beviskraften av de övriga uppgifter som talar för Bahnan Yusufs skuld", är styrkt att det var han som avsiktligt sköt den 25-åriga kvinnan.

Yusuf har under hela rättsprocessen förnekat brott. 

Samma dag som avslaget meddelades begär Bahnan Yusuf ersättning för att ha suttit frihetsberövad under en och halv månad, misstänkt för försök till mord, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan i södra Sverige.

Enligt en källa var grunden för den utredningen en skjutning med ett automatvapen.

Förundersökningen i det fallet lades ner i mars.

Bahnan Yusuf begär nu att staten, genom Justitiekanslern, ersätter honom för den tid han satt frihetsberövad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!